Izvor: BSC HAPPY
27.11.2023 u 22:13
0

U danskoj ambasadi dodeljene stipendije za najbolje rangirane studente medicine(VIDEO)

Stipendije za petoro najbolje rangiranih srpskih studenata postdiplomskih studija medicine, koji se obrazuju na prestižnim fakultetima u inostranstvu, dodeljene su danas u Ambasadi Kraljevine Danske u Beogradu. Studentima su dodeljene stipendije u iznosu od 10.000 evra, u okviru konkursa koji je organizovao Fond za mlade talente Republike Srbije, a donirala danska kompanije Novo Nordisk.

ŠAPIĆ PORUČIO: „Drugima mora da se veruje na reč, iza mene su konkretne mere i rezultati“

Ambasadorka Danske u Beogradu Suzan Šajn rekla je da ova dodela stipendija pokazuje odlučnost Danske i Srbije da se ulaže u znanje i nauku. „Postoje značajne oblasti u kojima možemo da ostvarimo saradnju između Danske i Srbije i mi se unapred radujemo toj saradnji“, navela je Šajn. Istakla je da je ponosna jer danska kompanija pomaže mladim ljudima iz Srbije da studiraju na najboljim univerzitetima u inostranstvu.

„Moram da kažem da su mladi studenti iz Srbije impresivni. Samo posvećeni i dobri studenti mogu da učini ono što su oni, da dobiju stipendije i odu na prestižne univerzitete. To je benefit za Srbiju“, ukazala je Šajn. Direktor Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je da je razmena znanja koji studenti stiču u inostranstvu važna sa aspekta ulaganja u zdravstvo. „Nove bolnice, nove operacione sale, inovativni lekovi i saveremeni aparati zahtevaju edukaciju od najmanje sedam dana do nekoliko meseci.

Oni omogućavaju da naši studenti i zdravstveni radnici, koji odlaze u inostranstvo, rade sa nečim što su videli u našoj zemlji“, navela je Radojević Škodrić. Prema njenim rečima, važno je da studenti imaju na čemu da primene znanje kada se vrate iz inostranstva. Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović naveo je da podrška danske kompanije Novo Nordisk pokazuje da je ona društveno odgovorna.

„Nadam se da će ovo biti primer dobre prakse koji će slediti mnoge velike kompanije koje rade u Srbiji. Ovo je vrlo važno za mlade naučnike i za mlade talente, jer dobijaju šansu da studiraju na najboljim evropskim i svetskim univerzitetima“, istakao je Trajanović. Generalni direktor kompanije Novo Nordisk za Srbiju i Crnu Goru Aleksandar Popović naveo je da su najveće pomake u istoriji medicine doneli mladi ljudi. „To su oni koji znaju više od svih nas, koji gladni daljih znanja odlaze na najbolje univerzitete, gde to znanje mogu da steknu i usavrše.

Čast nam je što smo prva kompanija u Srbiji koja na ovaj način, kroz saradnju sa Fondom za mlade talente, podržava naše najbolje studente medicine u inostranstvu“, istakao je Popović. Dobitnica stipendije Jovana Mijucić rekla je da je velika stvar što je kompanija Novo Nordisk, zajedno za Fondom za mlade talente Republike Srbije, prepoznala rad studenata i podržala ih. „Ove stipendije nam omogućava da nastavimo studije. Svo troje planiramo po završetku usavršavanja da dođemo u Srbiju i nešto od znanja koje smo u međuvremenu skupili vratimo našoj zemlji“, rekla je Mijucić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter