Izvor:
30.08.2019 u 20:32
0

U POHODE NA KAJMAKČALAN I SOLUN: Koliko je važno da čuvamo našu tradiciju? (VIDEO)

Četvrtu godinu za redom udruženje „Srbski Svetionik“ krenuće u Grčku putem slavnih predaka iz Velikog Rata kako bi obeležilo godišnjicu Kajmakčalanske Bitke ali posetilo i ostala mesta od istorijskog značaja za srpski narod kao što su Evzoni, gde je probijen solunski front i vojno groblje Zejtinlik. Polazak je 13 septembra, a povratak 15 septembra. Kako je za Telemaster rekao predsednik udruženja, Milan Čučković, cilj ture je da se probudi svest u ljudima, a prvenstveno mladima o značaju patnje i pobede srpskog naroda. Takođe, da se i u prvi plan istakne potreba da se istorijske lokacije od velikog značaja – češće posećuju.

Kada je početkom jeseni 1916. godine počela je dugoočekivana ofanziva Antante, srpske i francuske snage krenule su severno od Bitolja preko Moglenskih planina, ka najvišem vrhu planine Nidže, Kajmakčalanu. Na više od 2.5 hiljada metara nadmorske visine čekala ih je dobro utvrđena bugarska vojska. Bitka koja je usledila bila je duga i teška, a nakon nje, neprijatelj je bio poražen, a iako je srpska vojska pretrpela velike gubitke, izvojevala je pvu pobedu nakon povlačenja iz Srbije i albanske Gologte. 103. godišnjicu ove veoma važne bitke, četvrtu godinu za redom obeležiće udruženje „Srbski Svetionik“.

Dugo godina Srbi nisu otvoreno govorili o stradanjima i pobedama njihovih predaka u Prvom svetskom ratu, a i danas, iako se situacija poboljšala, građani, a naročito deca, ne znaju sve o svojoj slavnoj istoriji, smatra Čučković. Voleo bi, kaže, da se u udžbenicima daleko opširnije piše o ulozi Srbije u Velikom Ratu, o koncentracionim logorima neprijatelja, o manje poznatim bitkama i junacima koji su učestvovali u njima. Najviše bi međutim voleo kada bi više ljudi posećivalo mesta kao što su Kajmakčalan.

Grupa će odati poštu srpskim vojnicima i na groblju Zejtinlik u Solunu, gde će razgovarati sa Đorđem Mihajlovićem, koji od 1961. godine obavlja dužnost „čuvara srpskog vojničkog groblja“ i čuva porodičnu tradiciju koju je započeo njegov deda Savo, jedan od solunskih dobrovoljaca i učesnika u borbama Velikog Rata.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter