Izvor: KOSOVO ONLINE
17.11.2023 u 11:11
2

U selu Ramne ponovo postavljen krst za 400 srpskih đaka masakriranih u Prvom svetskom ratu

Prvi put od 1925. godine, kod ostataka spomenika stradalim srpskim đacima i regrutima kod Ramne, u Severnoj Makedoniji, postavljen je krst sa natpisom „Četiri stotine – 1915“. Tom prilikom opelo stradaloj deci služili su sveštenici Makedonske pravoslavne crkve.

Krst je postavljen u organizaciji Udruženja za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u Makedoniji i Vojnog sindikata Srbije, uz podršku drugih brojnih udruženja Srba, u Severnoj Makedoniji i privrednika iz Ohrida.

„U povlačenju srpske vojske preko Albanije, u jesen i zimu 1915. godine, pre nego je mobilisanje regruta završeno, tadašnja srpska vlada odlučila je da se pozovu i generacije rođene 1897. i 1898. godine iz onih delova Srbije u koje su u tom trenutku ušle neprijateljske trupe. Nekoliko dana kasnije, ta je odluka promenjena i više se nije odnosila na godište iz 1898. ali, kako se jedan deo regruta već javio nadležnim komandama, odlučeno je da se u sklopu povlačenja srpske vojske ka Albaniji, zajedno sa onima koji su rođeni 1897. godine, upute u Bitolj“, navode iz Vojnog sindikata Srbije.

Oko četiri stotine dece iz skopske đačke čete i mladića budućih regruta, zbog bolesti i iznemoglosti tokom marševanja ka Albaniji, zbrinuto je u privremenoj bolnici u manastiru Sv. Naum, gde su ih, prema dostupnim istorijskim podacima, negde oko Pravoslavnog praznika Đurđic 1915. godine, zarobili bugarski pobunjenici iz Ohrida, predvođeni Ivanom Kiselinovim.

„Onako izmrzle, bolesne i iznemogle odveli su ih u atar sela Ramne i u vinogradu ispod crkve Sv. Atanasij, svirepo poklali i poubijali, čak i vilama. Preživeo je samo jedan dečak, od dvojice braće Ristić, kojeg je pronašao jedan Makedonac iz susednog sela Velestovo, odveo ga svojoj kući, zalečio i kasnije prebacio u Grčku. Odatle se kasnije sa srpskom vojskom vratio u Srbiju. Ristić i Makedonac su se pobratimili, poštovali i posećivali celog života“, navode iz Vojnog sindikata.

Spomenik kod Ramne, poznat kao „Četiri stotine – 1915“ bio je obelisk od belog mermera sa Pletvara, visok 11 metara, a podigao ga je tadašnji Episkop ohridski Nikolaj (Velimirović) nedaleko od Biljaninih Izvora, po projektu čuvenog srpskog arhitekte Momira Korunovića. Spomenik je miniran polovinom 1941. godine, tokom bugarske okupacije od istih onih koji su ovu decu masakrirali.

„Vojni sindikat Srbije i Udruženje za očuvanje i zaštitu srpskih spomenika u Makedoniji, na osnovu originalnog crteža spomenika dobijenog od unuka Momira Korunovića, izradili su nov projekat i pokrenuli inicijativu za obnovu ovog za srpsku istoriju važnog vojnog memorijala kao simbol praštanja i poruka da se ovakav zločin nikada više ne sme ponoviti. Danas je na ostacima spomenika koji je ujedno bio i kosturnica postavljen krst, kako bi se to mesto označilo kao grobnica i sprečilo njegovo dalje skrnavljenje“, saopštili su iz Vojnog sindikata Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “U selu Ramne ponovo postavljen krst za 400 srpskih đaka masakriranih u Prvom svetskom ratu”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter