Izvor: TANJUG
02.08.2023 u 14:33
0

NEPOTREBNA PANIKA: Većina ljudi koje ujede komarac ne zarazi se virusom ZAPADNOG NILA

U 80 odsto slučajeva osobe ne obole u kontaktu sa zaraženim komarcima

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je danas da u 80 odsto slučajeva, lica koja su u kontaktu sa komacima zaraženim groznicom Zapadnog Nila, ne obole.

Ona je rekla da su dva muškarca stara 58 i 62 godine, sa teritorije Vojvodine kod kojih je potvrđena groznica Zapadnog Nila, u fazi oporavka, i da su najverovatnije njihove pridružene bolesti bile razlog teže kliničke manifestacije bolesti. „Inače u 80 odsto slučajeva, sva lica koja budu u kontaktu sa komarcima koji nose ovaj virus, ne obole.

„NE DAJU MI DA IDEM KUĆI, NE ZNAM GDE ĆU“: SNIMAK DEKE U SUZAMA iz LEPOSAVIĆA kog su TERORISTI MALTRETIRALI ponovo isplivao (VIDEO)

U 20 odsto slučajeva se jave određeni simptomi i oni su najčešće blažeg karaktera, groznica, bolovi u zglobovima, pojačan umor, ali se najčešće i ne primeti da je infekcija“, objasnila je ona i dodaluje neuroinvanzivna forma gorznice u jedan odsto slučajeva.

Neuroinvanzivna forma, kako je navela, predstavlja kliničku manifestaciju gde osoba osim umora, povišene temperature, gorznice, bolova i opšte lomnosti, može da upadne u stanje kome i u nekim slučajevima je neophodno da bude lečena na odeljenjima intenzivne nege jer se jave znaci i simptomi infekcije mozga, encifalitis i meningitis.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter