Izvor: Happy BSC
14.09.2021 u 14:46
0

Vesić objavio koliku platu one imaju: GERONTODOMAĆICE DOBILE STALAN POSAO! (FOTO)

U Beogradu je danas 75 gerontodomaćica, koje brinu o starim osoba po kućama i stanovima, dobilo stalan posao.

PROČITAJTE JOŠ: SUTRA JE DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE!

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da sada u Beogradu ima ukupno 732 gerontodomaćice koje, nekoliko dana sedmično, brinu o više od 2.300 starijih od 70 godina.

Najavio je i da će Grad tražio od nadležnog ministarstva povećenje koeficijenata za gerontodomaćiće kako bi mogle da primaju platu od najamanje 50.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: U EMISIJI „POSLE RUČKA“: Profesorka likovnog reći će nam zašto je iseljavaju na ulicu!

Po procenama, u Beogradu, trenutno oko 700 osoba čeka na usluge gerontodomaćica, a plan je da se ta lista, do kraja godine, prepolovi.

U Beogradu živi više od 360.000 ljudi starijih od 65 godina.

Vesić je na svom instagram nalogu objavio tekst i fotografiju: 

Uručili smo danas na svečanosti u Starom dvoru ugovore o radu za 75 gerontodomaćica. Sa ovih 75 gerontodomaćica imaćemo ukupno 732 koje brinu o više od 2.300 starijih od 70 godina i kojima nekoliko dana u nedelji pomažu kako bi mogli da imaju normalan život u trećem dobu.

Ova usluga je veoma važna jer smo sve starija nacija i nastojaćemo da ovu uslugu dalje širimo. Danas imamo finansijske mogućnosti da ovim gerontodomaćicama pružimo sigurnost koju dosad nisu imale.

Gerontodomaćice trenutno primaju iznos u visini minimalca, što iznosi oko 32.000 dinara. Jasno je da to nije novac kojim može da se plati njihov rad, a sa povećanjem minimalca koji je najavila Vlada on će iznositi oko 37.000 dinara.

I to je nedovoljno i zato će Grad Beograd uputiti nadležnom ministarstvu predlog da se povećaju koeficijenti za gerontodomaćice jer želimo da im isplaćujemo plate od najmanje 50.000 dinara. Imamo u budžetu novac za to i mislimo da je to minimum da se žene posvete ovom poslu i da ne moraju da rade sa strane.

Takođe, mislim da je potrebno obratiti veću pažnju na ljude koji rade u ustanovama socijalne zaštite. Tu imamo gerontodomaćice, socijalne radnike i druge koji zaslužuju da budu adekvatno plaćeni i o tome ćemo razgovarati sa nadležnim ministarstvom. Naš gradski budžet je 1,2 milijarde evra i možemo adekvatno da platimo ljude koji rade.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prema njegovim rečima, one sada primaju oko 32.000 dinara, a imaće, kada bude povećen minimalac, oko 37.000 dinara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter