Izvor: Stil
11.10.2023 u 16:56
5

„ZAŠTO SE VI MEHMEDE SELIMOVIĆU IZJAŠNJAVATE KAO SRBIN?“ Kada mu je Meša odgovorio na ovo pitanje u sali je nastao MUK

Mehmed Meša Selimović bio je istaknuti pisac iz Bosne i Hercegovine koji je stvarao u drugoj polovini 20. veka. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba jer, iako druge vere, do kraja života se izjašnjavao kao Srbin. O tome govori i ova anegdota iz njegovog života.

Rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Potom se 1930. godine upisao na studijsku grupu srpsko-hrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine, a od 1935. do 1941. godine je radio kao profesor Građanske škole, a potom je 1936. postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli.

„Bosna ga nikada nije prihvatila zbog toga što se nije htio saviti, što je bio svoj,“ izjavila je jednom prilikom Mešina supruga, vedra i samosvesna žena, ćerka generala Kraljevine Jugoslavije. Bila je odana Meši i njegovom stvaralaštvu, umela je da jasno kaže i pokaže da je spremna da s njim ide i na kraj sveta. Njeno je ime Daroslava Darka Božić. Valjda će zbog nje Meša napisati „Ko promaši ljubav, promašio je život“.

POBIĆEMO VAS SVE DO JEDNOG: AMERIKANCI POSLALI PORUKU HEZBOLAHU – SPREMA SE PAKAO!!!

Meša se toliko zaljubio u Daru da je bio slep i gluv za sve drugo, jer je znao da je ona za njega – dar od Boga.

Njihov odlazak iz Sarajeva nikog nije uzbudio. Čak je nešto kasnije, nedeljnik „Svijet“ napisao – Ostali smo bez Savića i Repčića, pa možemo i bez Meše Selimovića. To su dvojica fudbalera koji su iz FK Sarajeva prešli u Crvenu zvezdu, za koju je i sam Meša navijao

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

5 thoughts on “„ZAŠTO SE VI MEHMEDE SELIMOVIĆU IZJAŠNJAVATE KAO SRBIN?“ Kada mu je Meša odgovorio na ovo pitanje u sali je nastao MUK”

    • Jer je znao da su mu preci Srbi, Vujovići iz sela Vranjska kod Bileće, koji su u jednom turbulentnom vremenu okupacije od strane Turske dali jednog člana svoje porodice da pređe na islam kako bi štitio preostale članove porodice. To je u to vrijeme bila redovna pojava….obično bi ta familijarnost nestajala nakon treće generacije i opet bi se obavljala prelaskom novog člana porodice na islam.

      0
      0
      Odgovori
  1. Jer je znao da su mu preci Srbi, Vujovići iz sela Vranjska kod Bileće, koji su u jednom turbulentnom vremenu okupacije od strane Turske dali jednog člana svoje porodice da pređe na islam kako bi štitio preostale članove porodice. To je u to vrijeme bila redovna pojava….obično bi ta familijarnost nestajala nakon treće generacije i opet bi se obavljala prelaskom novog člana porodice na islam.

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter