Izvor: happy
20.02.2024 u 15:49
0

NEVEROVATNO OTKRIĆE KOD BATOČINE: Pronađen ogroman grad sa skrivenom CRKVOM (FOTO)

Prvo se sumnjalo da se radi o srednjovekovnoj naseobini, ali nakon istraživanja arheolozi su zaključili da je reč o znatno starijem naselju i objektima

Novo arheološko nalazište za koje se pretpostavlja da datira iz rimskog i kasnijih perioda otkriveno je u neposrednoj blizini poznate tvrđave Jerinin grad.

Naime, prvo se sumnjalo da se radi o srednjovekovnoj naseobini, ali nakon istraživanja arheolozi su zaključili da je reč o znatno starijem naselju i objektima.

Igor Đurović, arheolog i viši kustos Narodnog muzeja Šumadije, objasnio je o čemu se zapravo radi, prenosi iKragujevac.

– Najnoviji nalazi potvrđuju da najranije naselje datira u rimsko doba – četvrti vek. Imamo i dokaze o životu iz šestog i sedmog veka, a tu smo pronašli i objekte koje su verovatno koristili germanski ratnici u službi Vizantijskog carstva, zaduženi za odbranu utvrđenja. Pronađene su njihove kuće i materijali iz tog perioda – objašnjava Đurić:

– U jedanaestom veku, bugarska država je iskoristila materijal od porušenog bedema kako bi podigla novi, paralelni bedem. Međutim, zbog loše gradnje se brzo srušio. Danas možete videti dva paralelna bedema koje istražujemo, a to predstavlja poslednji period ovog nalazišta.

Nakon toga tragovi života nestaju, a područje postaje srpska nekropola. Značaj otkrića leži u veličini grada (oko dva hektara), broju zgrada i prisutnosti velike crkve.

Arheolog Đurović zaključuje da je ovo izuzetno važno.

– Grad je velikih dimenzija s brojnim zgradama i impresivnom crkvom. Siguran sam da će obilazak trajati generacijama naučnika – istakao je.

Zanimljivo je da ovo otkriće otvara nova pitanja o istoriji ovog područja i pruža nove informacije o naseljavanju i političkim promenama kroz različite istorijske periode.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter