Izvor: Novosti
15.09.2020 u 17:50
0

ALBANCI GAZE TRAMPA! Priština VRAĆENA U REALNOST, a šta će sada…

Prištinska strana se u Beloj kući obavezala na to da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, kao i na zaštitu verskih lokaliteta i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, ali to su joj nalagali i sopstveni propisi, pa se za to nije mnogo marilo.

OVO MORATE ZNATI

TRAMP JASAN: Vučić i Hoti su UČINILI SVET BEZBEDNIJIM

LETO NE POSUSTAJE: Pogledajte prognozu za narednih sedam dana

SRBIJA I SRPSKA ZAJEDNO SLAVE: Simbol sloge i jedinstva SRPSKOG NARODA

NOVA DUŽNOST ZA ĐURIĆA: Postao ambasador Srbije u Vašingtonu

KRIZA A NOVCA SVE VIŠE: Od sledeće godine veća primanja za zaposlene i penzionereC4%87a-primanja-za-zaposlene-i-penzionere

DO KRAJA NEDELJE SASTANAK PREDSEDNIKA SA DAČIĆEM: Uskoro Srbija najverovatnije dobija koncetracionu vladuovatnije-dobija-koncetracionu-vladu

NA SVE NAČINE POKUŠAVA DA ZADRŽI FOTELJU: Milo uvodi vanredno stanje da bi sačuvao vlast?!

Priština, inače, još od 2008. ima Zakon o specijalnim zaštićenim zonama, koji je obavezuje da osigura zaštitu srpskih pravoslavnih manastira, crkava i ostalih verskih, istorijskih i kulturnih mesta koja imaju poseban značaj za zajednicu kosovskih Srba. Prema tom propisu, u zaštićenoj zoni treba da se „očuva monaški život sveštenstva, karakter i izgled zaštićenog mesta, istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst…“ Baš ovaj zakon zabranjuje da se unutar specijalnih zaštićenih zona grade tranzitni putevi, ali to nije bila brana da se u blizini Visokih Dečana započne sa gradnjom magistralnog puta Dečani – Plav.

Šef skupštinskog odbora za KiM u prethodnom sazivu Milovan Drecun kaže da je teško predvideti kako će se Priština ponašati po pitanju sprovođenja sporazuma iz Bele kuće ako izostane pritisak Amerike.

– SAD su pokazale da mogu presudno da utiču na političke procese na KiM i albanske stranke će to verovatno imati u vidu. Neće nikome biti u interesu da ne poštuje sporazum, ali sve će zavisiti od toga kako će se postaviti Amerika – navodi Drecun.

SVE O KORONI

KORONA IZ REGIONA PRETI SA SVIH STRANA: Nove mere za sprečavanje širenja zaraze

ALARMANTNO! OPASNO KRŠENJE ZDRAVSTVENIH PROPISA: Učiteljica šetala prvake zbijene i bez maske

Da je iluzorno očekivati da sporazum iz Vašingtona, u delu koji se odnosi na SPC, bude primenjen, smatra književnik i novinar sa KiM Živojin Rakočević, koji objašnjava da na terenu nema kapaciteta za njegovu primenu jer „etnokratija koja vlada u Prištini nakon ovoliko vremena i međunarodne podrške ne može da prepozna druge i drugačije“.

– Postoji stalna tendencija u kojoj bi trebalo da getoizirani Srbi, naša nauka, kultura, duhovnost i politika pristanu na tuđu slobodu i drugačiji kulturni model. Albanske vlasti, uključujući i one najliberalnije pojedince, ne mogu da prihvate nepodnošljivu težinu srpskog nasleđa na KiM. Kreirali su atmosferu koja se bazira na legalizaciji otimanja imovine SPC koju je sprovela Komunistička partija Jugoslavije i tu postoje dva stava: prvi – da crkve postanu kosovski muzeji i nasleđe „naroda Kosova“, a drugi je promena vlasništva, sličan onome u Crnoj Gori. Sada smo u trećoj fazi agresivne pseudonaučne propagande koja Albancima objašnjava da su im Srbi u srednjem veku oteli crkve i manastire – smatra Rakočević.

On ukazuje i na to da su Albanci toliko vezani za Demokratsku stranku u SAD, da se ovaj sporazum doživljava kao nasilje Donalda Trampa i republikanaca:

– Ovde se sve, od restorana do auto-škola, kreće u kulturološkom rasponu od DŽordža Robertsona (generalni sekretar NATO u vreme bombardovanja SRJ) do Veslija Klarka. Jedna auto-škola iz Kosova Polja zove se „Vesli Klark“.

 

SVE O SPORTU

FUDBALSKI ZEMLJOTRES: Bivši igrač Zvezde dolazi na Old Traford

NIŠTA OD BEKA: Pregovori propali! Partizanu su sada prioritet Srbi iz Pireja

SKANDALOZNO! FUDBALER NASRNUO NA NAVIJAČA SA TRIBINA (VIDEO)

DOCIĆ MIRNIJI: Kako je izgledalo, dobro je prošlo, ne moram pod nož

Ove nedelje o ZSO i imovini

Sledeća ekspertska runda dijaloga Beograda i Prištine biće prekosutra u Briselu.

Portparol EU Peter Stano najavio je da se nastavljaju razgovori o temama pokrenutim na poslednjem sastanku na najvišem političkom nivou, odnosno o nevećinskim zajednicama (što podrazumeva i pitanje ZSO), rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter