Izvor: Kosovo online
18.11.2023 u 11:24
0

Koja: Albaniju koriste kao bauk kojim plaše migrante

Italiju očekuju izbori tako da sporazum između Rima i Tirane o izgradnji dva centra na albanskoj teritoriji za prihvatanje imigranata izuzetno ide u korist italijanske premijerke, dok Albanija nema odgovarajuće kapacitete, ni u bezbednosnom niti u ekonomskom aspektu da učestvuje u takvom sporazumu, kaže Đerđ Koja, novinar, analitičar i aktivista za ljudska prava.

Kako ističe Koja, pomenuti sporazum ga pre svega podseća na ono što je Velika Britanija uradila kada je zapretila da će poslati ilegalne imigrante u Afriku, što je na kraju Vrhovni sud Velike Britanije odbio.

„Danas se afričkim imigrantima poručuje: odvešćemo vas u Albaniju. Čini se kao da se Albanija koristi kao ‘bauk’. Možda je to povezano sa dešavanjima van granica naše zemlje, da se pokaže skeptičnim državama unutar EU da imaju obavezu da prime svoju kvotu imigranata, nešto što do danas nije urađeno. Skoro polovina zemalja EU ne prihvata ilegalne imigrante“, kaže Koja za Kosovo onlajn.

Naš sagovornik poručuje da Albanija nema odgovarajuće kapacitete, ni u bezbednosnom niti u ekonomskom aspektu, da učestvuje u takvom sporazumu.

„Rečeno je da je broj imigranata koji će ovde doći, veoma mali u odnosu na broj imigranata koji stižu na italijanske obale, ali se postavlja pitanje koliko će njih moći da bude vraćeno ako im se odbije azil. Italija je, na osnovu zvaničnih podataka i onoga što prenose tamošnji mediji, uspela da vrati samo 20 odsto onih kojima je odbijen azil, a 80 odsto njih ostaje u Italiji”, kaže Koja.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter