Izvor: Happy BSC
27.10.2021 u 13:18
0

ANA BRNABIĆ OBIŠLA RADOVE: Modernizacija toplane i sanacija pepelišta u Kragujevcu (FOTO)

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministraka zaštite životne sredine Irena Vujović obišle su danas radove na modernizaciji sistema daljinskog grejanja, odnosno izgradnji kotlarnice na gas u toplani Energetika u Kragujevcu.

Radove u kragujevačkoj toplani, gde se uvodi najsavremenija oprema u skladu sa evropskim standardima i prelazi na ekološki prihvatljiviji energent, obišli su i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolađeli, saopštila je Vlada Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: ALEKSANDAR VULIN U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Vučić je prisluškivan da bi mu se naudilo!

Vujović je naglasila da je modernizacija sistema daljinskog grejanja najveći projekat zaštite životne sredine u Kragujevcu, koji će doprineti smanjenju aerozagađenja i kvalitetnijem životu građana.

Projekat, čija realizacija je upravo počela, vredan je 18 miliona evra i jedan je od najbrže sprovedenih projekata, na kojima u okviru Ministarstva koje vodim, radimo sa EBRD, rekla je Vujović.

Kako je istakla, samo u jednoj kalendarskoj godini obezbeđeno je finansiranje, sprovedene su sve zakonske procedure i započeli radovi, što je za svaku pohvalu.

Ministarka je ukazala na veoma dobru saradnju sa EBRD-om, pri čemu je izrazila zahvalnost Kolanđeliju i njegovom timu na tome što su razumeli koliko su ovi ekološki projekti važni za nas.

Prema njenim rečima, Kragujevac decenijama ima problem sa aerozagađenjem, pri čemu će sada preći na ekološki prihvatljiviji energent, a rešava se i deponija pepela.

Na deponiji se nalazi približno 40.000 tona pepela koji leti po gradu i stvara dodatno aerozagađenje, na šta su nam i građani ukazivali, i to je problem koji moramo dodatno da rešavamo, upozorila je ministarka.

PROČITAJTE JOŠ: SELAKOVIĆ: Više od 10 država spremno da povuče priznanje KiM

Ona je navela da konsultanti EBRD intenzivno rade na studiji kako bi našli najbolje rešenje za reciklažu pepela, kako bi od pepela i šljake, poštujući principe cirkularne ekonomije, u skladu sa Zelenom agendom, dobili drugu upotrebnu vrednost, uz napomenu da je trenutno najizvesnije njihovo korišćenje u građevini za izgradnju puteva.

Ministarstvo, kako je dodala, sprovodi i druge ekološke projekte u Kragujevcu, a sredstva su odvojena i za zamenu kotla u Osnovnoj školi „Natalija Nedeljković“.

Vujović je predočila da je u planu za sledeću godinu podrška građanima kroz subvencije da i domaćinstva pređu na ekološki prihvatljivije energente.

Ministarka je naglasila da je zaštita životne sredine pitanje oko kojeg svi treba da se ujedinimo, jer je svaki projekat koji radimo od izuzetnog značaja za život svakoga od nas i budućih generacija.

Zato se nadam još boljoj saradnji sa EBRD, sa kojom nas čekaju veoma značajni projekti – izgradnja osam regionalnih reciklažnih centara, na kojima sam zahvalna u ime svih građana i lokalnih samouprava koje će njima biti obuhvaćene, rekla je Vujović.

Ona je izrazila zahvalnost i premijerki Brnabić na izuzetnoj podršci i na tome što svojim prisustvom pokazuje da je zaštita životne sredine na listi prioriteta Vlade Srbije.

Ministarstvo koje vodim će nastaviti da sprovodi ekološke projekte, koje niko pre nas decenijama nije sprovodio, za dobrobit svih građana, poručila je Vujović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter