Izvor: HAPPY BSC
17.03.2023 u 16:25
0

Ana Brnabić podelila snimak o Martovskom pogromu! BOL I PATNJU NEĆEMO ZABORAVITI(VIDEO)

Više od 4.000 Srba je proterano iz svojih domova, 8 ubijeno, 35 crkava i manastira uništeno

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić podelila je video-snimak na društvenim mrežama u znak sećanja na Martovski pogrom.

https://www.instagram.com/reel/Cp5Iu1DoxjE/?utm_source=ig_web_copy_link

– Na današnji dan, pre 19 godina, počeo je pogrom Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji. Više od 4.000 Srba je proterano iz svojih domova, 8 ubijeno, 35 crkava i manastira uništeno, od kojih su mnogi bili pod zaštitom Uneska. Bol i patnja ostaju. Nikada nećemo zaboraviti – poručila je premijerka Ana Brnabić.

Podsetimo, povod da preko 70.000 albanskih ekstremista započnu etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji bila je lažna vest objavljena na javnom servisu takozvanog Kosova da su Srbi krivi za utapanje trojice albanskih dečaka u selu Čabra kod Zubinog Potoka.

Do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao, a uhapšeno je ukupno 430 osoba, od kojih je samo 67 bilo u zatvoru duže od godinu dana.

Za 48 sati zapaljeni su Bogorodica Ljeviška, Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Đorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Кozme i Damjana u Zočištu, kao i manastir Devič nadomak Srbije.

U južnom delu Kosovske Mitrovice zapaljena je crkva Svetog Save, u Prištini je zapaljena crkva Svetog Nikole, a u Podujevu je polomljen krst sa kupole crkve Svetog Andreja Prozvanog.

U dva dana osknavljeno je ili potpuno uništeno 35 crkava i manastira, a nestalo je ili oštećeno više od 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogo drugih crkvenih relikvija.

Srbi su proterani iz Kosova Polja, Obilića, Plemetine, Lipljana, Uroševca, Đakovice, Gnjilana a po drugi put iz svojih domova morali su da beže i Srbi iz Belog Polja kod Peći, gde su ponovo zapaljene sve povratničke kuće.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter