Izvor: ALO
17.06.2024 u 17:59
0

ANA BRNABIĆ SE OBRATILA GRAĐANIMA: Otvorila je Centar za posetioce Caričin grad

Centar za posetioce Caričin grad - Unikatni biser Srbije i Evrope

Danas je predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, svečano otvorila Centar za posetioce Caričin grad u Lebanu. Tom prilikom, istakla je značaj ovog lokaliteta ne samo za Srbiju, već i za celu Evropu. Brnabić je podsetila da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, još 2019. godine najavio izgradnju Centra za posetioce u Caričinom gradu, ističući da je to deo šireg projekta „Skok u budućnost – Srbija Expo 2027“, koji obuhvata celu zemlju, a ne samo Beograd.

„Ovo je dan o kom smo dugo sanjali i mislim da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2019. godine počeo da priča o tome kako ćemo izgraditi Centar za posetioce u Caričinom gradu, kako ćemo povesti računa o ovom prelepom lokalitetu, ovom unikatnom biseru koji Srbija ima – unikatnom biseru za čitavu Evropu“, rekla je Brnabić prilikom otvaranja Centra.

„To je za nas jedinstvena prilika, da kad čitav svet dođe u Srbiji obiđe svaki kraj ove naše prelepe zemlje“, poručila je Brnabić.

Ana Brnabić istakla je da su arheološka nalazišta i iskopavanja u Caričnom gradu prisutna još od 1912. godine. Međutim, tek 2023. godine, ovaj lokalitet je prvi put ograđen i zaštićen od krađa i nelegalnih ulazaka, a 2024. godine izgrađen je Centar za posetioce. Ova inicijativa ima za cilj očuvanje istorijskog nasleđa i njegovo predstavljanje široj javnosti.

„Od 1912. godine nikada naša zemlja nije bila dovoljno snažna i nije imala dovoljno vremena da se posveti ovom biseru. I mi smo tek 2023. godine verovali ili ne, ogradili ovo arheološko nalazište i time ga prvi put zaštitili od krađa, iskopavanja, nelegalnih ulazaka. Tada smo postavili nadzorne kamere, a evo 2024. godine izgradili ovaj centar za posetioce“, rekla je Brnabić

KONAČNO ĆE POČIVATI U MIRU: Priština predaje Beogradu posmrtne ostatke troje srpskih civila

Predsednica Skupštine istakla je značaj ovog projekta za pokretanje turizma i ekonomski razvoj opštine Lebane i čitavog Jablaničkog okruga. Takođe, istakla je važnost povezivanja arheoloških nalazišta poput Pločnika i Caričinog grada sa drugim turističkim atrakcijama poput Đavolje varoši i Vražogrncu.

„Ja duboko verujem da je ovo jedan od načina da pokrenemo turizam i ekonomski razvoj opštine Lebane i čitavog Jablaničkog okruga. A ovo je samo početak i moramo da radimo još mnogo više“, istakla je Brnabić.

„Želja je bila da povežemo prelepa arheološka nalazišta, Pločnik i Caričin grad, a sa svim tim da povežemo Đavolju varoš i Vražogrnac“, naglasila je Brnabić.

Ana Brnabić se zahvalila Narodnom muzeju u Leskovcu, naglašavajući da je ova institucija pomogla u osmišljavanju postavke u Caričinom gradu i unela život u Lebane.

Novootvoreni centar za posetioce je moderno opremljen i omogućava posetiocima da se informišu o arheološkom lokalitetu, pogledaju 3D prezentaciju Justinijane Prime i vizuelno prošetaju drevnim Carskim gradom korišćenjem pametnih tableta i 3D naočara.

Caričin grad, poznat i kao Justinijana Prima, predstavlja poznoantički (ranovizantijski) grad iz VI veka i arheološki lokalitet od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Podignut je od strane vizantijskog cara Justinijana I i bio je jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova na Balkanu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter