Izvor:
27.11.2016 u 14:09
0

ČEPURIN POTVRDIO: Lavrov dolazi u Beograd!

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boraviće 12. i 13. decembra u Beogradu, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom, izjavio je za "Politiku" ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Kako je rekao, Lavrov će se susresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Prema rečima Čepurina, razgovori će se voditi o aktuelnim svetskim procesima, kao i o situaciji u regionu.

"Rusija dosledno podržava Srbiju faktički u svim pitanjima, naravno i u onim ključnim, poput Kosova i Metohije i Republike Srpske. Na dnevnom redu su bilateralni odnosi", rekao je Čepurin.

Na konstataciju novinara da se Beograd pridržava proklamovane politike vojne neutralnosti, ali da se sa ruske strane povremeno može čuti da Moskva nije zadovoljna učestalim kontaktima Srbije i NATO, ruski ambasador kaže:

"Odnosimo se sa poštovanjem prema politici vojne neutralnosti Srbije."

Čepurin kaže da Rusija ima razumevanja za težnju Beograda ka širokoj saradnji u toj sferi, kako sa NATO i pojedinim zemljama-članicama Alijanse, tako i sa ODKB, odnosno sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, a u interesu bezbednosti same Srbije.

"Polazimo od toga da status vojne neutralnosti podrazumeva jednaku udaljenost od vojnopolitičkih blokova, odnosno, ako želite, jednaku bliskost", rekao je on.

Komentarišući to što još nije potpisan sporazum o statusu Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, Čepurin kaže da Moskva ne vidi nikakve prepreke za njegovo sklapanje.

"Cilj ovog dokumenta je stvaranje komfornijih uslova za delovanje zajedničke strukture preko koje je za Srbiju obezbeđen privilegovan stalni pristup veoma ozbiljnim tehničkim i materijalnim resursima ruskog sistema reagovanja na vanredne situacije", rekao je Čepurin, dodavši da je su priče o "tajnoj vojnoj bazi" izmišljotine.

Kako je rekao, Rusija računa da potpiše taj sporazum kada dobije potvrdu spremnosti Beograda da to učini.

Izvor: Tanjug
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter