Izvor: HappyBSC
06.09.2022 u 09:13
0

DIREKTOR SRBIJAGASA DUŠAN BAJATOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Ohrabrujuće porognoze za građane Srbije! Evo šta je poručio!

Gost jutarnjeg programa „DOBRO JUTRO SRBIJO“ na HAPPY TV bio je  direktor Srbijagasa Dušan Bajatović koji je govorio o trenutnoj situaciji na svetskom tržištu gasa, ali i o tome koliko je Srbija spremna za zimu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

O situaciji sa gasom, Bajatović je izjavio:

– Srbija je praktično obezbedila neophodne količine gasa kako u garantovanim ugovorima – to je ta isporuka balkanskim tokom, što je nastavak turskog toka, kako u skladištima kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj. 

Istakao je da će Srbija imati 550- 560 miliona metara kubnih gasa uskladišteno. U Mađarskoj se za sada nalazi preko 350 miliona, a još uvek se skladišti.

– Radimo na ugovorima koji imaju visoku fleksibilnost kada je su u pitanju mogućnosti povlačenja  gasa iz tih skladišta, što znači da ćemo moći da „peglamo“ pikove kad je najhladnije , što je veoma važno. Imamo redovnu i garantovanu isporuku, što je najvažniji deo isporuke, a to je arnažman koji su ugovorili predsednik Putin i predsednik Vučić…Trenutna cena je 368 dolara za hiljadu kubnih metara. U idućem kvartalu će biti 420, pa u prvom kvartalu iduće godine će biti 430, pa u drugom kvartalu, kad je kraj grejne sezone 380 dolara – to je čuvena naftna formula. Dve trećine gasa ide po toj formuli – istakao je Bajatović u jutarnjem programu „DOBRO JUTRO SRBIJO“. 

Dobro je što imamo taj dugoročni ugovor sa Rusima. On je sada na tri godine. Srbija praktično u ovom momentu dobija gas  u aranžmanima sa Rusijom dobija šest do devet puta jeftinije nego što bi to bilo da kupujemo na berzi. Cene na berzi su se kretale od 1200 dolara, ranije ove godine, pa do 300 ili 3500 dolara u ovom drugom delu godine… – dodao je direktor Srbijagasa.

Vučić danas sa ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom

Trećinu moramo da kupimo, jer je u Srbiji porasla potrošnja u industriji. To su ove nove investicije. Neosporno je da je u Srbiji porasla industrijska proizvodnja. Potrošnja gasa, pre svega u industriji je porasla…Da biste otvorili gasni pogon, sad morate da imate put, elektičnu energiju, komunalno opremanje- vodu, ali i gas bez obzira koliki je industriji potrošač. Nijedna ozbiljna investicija se ne može sprovesti bez gasa. Zato u Srbiji su dosta ubrzane investicije – dodao je direktor Srbijagasa.

Osim toga, on je naveo Mađarsku, kao pozitivan primer i da će Mađarska posle Srbije biti najbezbednija zemlja u Evropi što se tiče gasa i moguće krize. Dodaje i da će postojati izvesna doza solidarnosti između Mađarske i Srbije, a to je pokazalo i prisustvo Sijarta na sastanku Otvorenog Balkana.Takođe, dodaje da iako Albanija i Crna Gora nemaju neke gasovode, treba da se sve zemlje solidarišu u ovoj situaciji. 

– Sama činjenica da su na sastanku Otvorenog Balkana pristutvovale sve te zemlje, malo se pilo vina, puno se pričalo o solidarnosti u oblasti eneregije. Ko ima viška struje, da dostavi jedni drugima, pošto nema viškova gasa, kako da se solidarišu itd. – dodao je Bajatović.

Dodao je da se uvode sankcije Rusiji od strane Zapada, ali zvanično nisu uvedene sankcije na gas. On je dodao da u Evropi kažu da ako uvedu sankcije na gas, to bi značilo pucanje u evropsku konkurentnost. 

– Postoje pokušaji EU da ograniči cene električne energije i gasa. Kod ograničenja cena električne energije, to je malo izvodljivo, jer pitanje je dogovora – dodao je on.

Istakao je da čim neko ne uvede sankcije Rusiji se nađe u problemu, a da Srbija dosta zavisi od evropskog tržišta. Dodaje da sada Srbija mora opet da pregova sa Svetskom bankom, MMF-om, određenim izvorima kapitala, tipa kineskim, arapskim itd. 

– Srbija je imala odliču fiskalnu i monetarku politiku poslednjih deset godina. To pokazuje stabilnost evra – dodao je Dušan Bajatović.

Mi nismo štampali pare, naše pare su realne pare..Naše finansije u zdrave – dodao je Bajatović.

Bajatović je istakao da je Srbija povećala rezerve zlata, kao i devizne rezerve.

Imamo dovoljno energenata. Ostaje pitanje snabdevanja naftom. Naši prijatelji iz Rusije će morati da razumeju da Srbija mora da prerađuje u kapacitetima Naftne industrije Srbije….Ruska nafta ne može više da dođe ruskim naftovodom do Srbije, jer je ruska nafta sama po sebi zabranjena. Sad, sa druge strane, NIS, iako je to srpska kompanija registrovana po našim zakonima, na Zapadu se tretira kao da je u većinskom vlasništvu Gasprom Nefta iako je srpska…To pitanje mora da se reši – zaključio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter