Izvor:
09.12.2016 u 19:34
0

HAG: Mladićeva odbrana počela ZAVRŠNU REČ!

Odbrana Ratka Mladića počela je danas u Haškom tribunalu iznošenje završne reči tvrdnjama da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret, a među kojima su optužbe za ratne zločine uključujući genocid nad više hiljada muslimana u Srebrenici 1995. godine. Branko Lukić, advokat odbrane rekao je da su se bosanski muslimani pripremali za rat i da su stvorili ratnu atmosferu i pre njegovog izbijanja 1992. godine, prenosi Rojters.

"Stranka demokratske akcije pripremala se za rat", rekao je on, citirajući delove Islamske deklaracije bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića u kojoj se kaže da "ne može biti mira između islamske vere i neislamsnkih socijalnih i političkih institucija". Lukić je rekao da su sve strane, ne samo bosanski Srbi, odgovorni za nasilje u Bosni, kao i arapski "mudžahedini" koji su se borili uz bosanske muslimane.

Haško tužilaštvo zatražilo je u svojoj završnoj reči da Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog "organizovanja zločina" tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

"Bila bi uvreda za žrtve, kako preživele tako i za mrtve, ali i uvreda za pravdu da se dodeli bilo koja kazna manja od najstrožije predviđene zakonom", rekao je tužilac Alan Tiger, preneo je Rojters. Tužilac je, navodi AFP, rekao da je "došlo vreme da general Mladić odgovara za zločine protiv svake svoje žrtve i zajednice koju je uništio".

Tim odbrane će izneti nastaviti iznošenje svojih argumenata 12. i 13. decembra. Svaka strana će imati po sat i po za odgovor u četvrtak, 15. decembra, najavljeno je ranije iz tribunala u Hagu. AP prenosi da bi presuda mogla da se očekuje krajem sledeće sedmice.

Mladić (74) je optužen po dve tačke optužnice u vezi sa ratom u BiH kako bi se razdvojila etnički čista srpska država od multietničke BiH, pored političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je osuđen u martu na 40 godna zatvora. Mladić poriče optužbe.Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine. On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tanjug
Foto:Facebook/TrendsZoneOfficial

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter