Izvor: Tanjug
19.10.2021 u 21:26
0

JOKSIMOVIĆ: Izveštaj Evropske komisije je objektivan, evidentiran napredak u svim oblastima

 Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je novi Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija objektivan i “jedan od boljih“ u poslednjih nekoliko godina, kao i da je evidentiran napredak Srbije u svim oblastima. Joksimović je na konferenciji za medije u Vladi Srbije, gde je prisustvovala predstavljanju Izveštaja EK o napretku Srbije, kazala da novi dokument na objektivan način govori o svemu što je Srbija uradila i preduzela, kao i o stvarima koje bi trebalo da se nastave i ubrzaju.

-Ovo je dobar, objektivan izveštaj koji prepoznaje napore i jasno nam govori gde da idemo, kao što je i prethodni izveštaj govorio u kom prvacu da idemo. Novi izveštaj pokazuje da smo ostvarili rezultate i daje nam dodatnu motivaciju da u narednom periodu sprovodimo reforme na još brži i ako je moguće dinamičniji način- rekla je Joksimović.

 PROČITAJTE JOŠ:DRECUN U EMISIJI „AKTUELNOSTI“: Oni koji se zalažu za nezavisnost Kosova direktnu podršku daju konceptu Velike Albanije

Ocenila je da je Izveštaj dobra osnova za države članice EU da na osnovu preporuke i ocene EK u svim oblastima daju saglasnost da Srbija do kraja godine otvori dva klastera.

-Da li će se to desiti zavisi od ocene svih država članica, da li će dati podršku za jedan ili dv aklastera.. Mi nećemo sedeti skrštenih ruku, aktivnoi ćemo razgovareati s asvim državama članicama da eventualno razjasnimo dileme koje pojedine države imaju o nekoj oblasti- rekla je Joksimović.

Istakla je da je preporuka EK u Izveštaju da je Srbija potpuno ispunila sve kriterijume za otvaranje svih poglavlja u okviru dva klastera: klastera 3 koji se odnosi na inkluzivni rast i kompetetitivnost u kojem je osam pregovaračkih poglavlja, kao i klastera 4, sa ukupno četiri poglavlja koja se odnosi na zelenu agendu, digitalizaciju i održivu povezanost.

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ: Ovo je najbolji izveštaj Evropske komisije u poslednjih nekoliko godina

-Države članice će se rukovoditi ocenama o napretku reformi u oblasti vladavine prava -kazala je Joksimović.

Navela je da je u okviru klastera 1, koji je već otvoren, a koji se odnosi na osnove vladavine prava, konstatovan je napredak u svim oblstima – u reformi pravosuđa,slobode izražavanja i medija, borbe protiv korupcije, osnovnih ljudskih i manjinskih prava, borbe protiv organizovanog kriminala.

-Napredak je negde veći, negde manji, ali je svakako evidentiran kao napredak -kazala je Joksimović.

Naglasila je da ovogodišnji izveštaj EK o Srbiji može biti ocenjen kao “dobar utisak“ o zemlji i vladi koja je, kako kaže, u teškim pandemijskim uslovima i brojnim drugim izazovima koji se otvaraju u političkom, ekonomskom i zdravstvenom sektoru, pokazala želju, hrabrost, motivisanost i entuzijazam da usred pregovora, kada su se promenila pravila igre, prihvati novu metodologiju.

-Nismo bili zemlja koja se žali i buni i to koristi kao izgovor za nerad i manjak reformi, već, naprotiv, pokazali smo spremnost, posvećenost, odlučnost i hrabrost da se uhvatimo u koštac sa novim temama nego i načinima na koje te teme treba da se sprovode u konkretne reforme- kazala je Joksimović.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić sutra sa šefom delegacije EU Emanuelom Žofreom

Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić na aktivnom uključivanju i podršci onome što je preduzela kao resorni ministar da se , kako kaže, potpuno spremimo strukturno, organizaciono i u svakom drugom smislu za novu metodologiju,

-Uz punu podršku i uključivanje onako kako nova metodologija i nalaže, a to je veće i snažnije političko vođenje procesa i to smo uspeli da uradimo u poslednjih nekoliko meseci. Uz nemerljiv doprinos predsednika Vučića i premijerke Brnabić i svh resornim ministarstvima ovaj proces je dobio na snaz, koordinaciji i na političkom vođenju i to se reflektovalo kroz ovakav izveštaj- zaključila je Joksimović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter