Izvor: Happy BSC
19.10.2021 u 20:52
0

DRECUN U EMISIJI „AKTUELNOSTI“: Oni koji se zalažu za nezavisnost Kosova direktnu podršku daju konceptu Velike Albanije

Gosti emisije „Aktuelnosti“ na Happy TV bili su Nikola Šainović. nekadašnji potpredsednik Jugoslavije i nekadašnji premijer Srbije i Milovan Drecun –predsednik skupštinskog odbora za KiM. 

Oni su govorili o vrlo aktuelnoj temi „Ko želi Veliku Albaniju  i kakav dogovor su možda postigli Kurti i Rama?“

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ: Ovo je najbolji izveštaj Evropske komisije u poslednjih nekoliko godina

– Ovde postoje dve stvari.  Ko unutar albanske strukture želi Veliku Albaniju i ko spolja želi i zašto?  Znamo da je Albanci žele. Ta ideja je stara i ukorenjena, više kod kosovskih Albanaca nego kod Albanaca u Albaniji. Kako su se vremena menjala, ta ideja je jačala sa prisustvom stranih sila. Za vreme Drugog svetskog rata napravljena je Velika Albanija uz pomoć Italijana. Onda se vratila Jugoslavija i šanse za to su nestale, pogotovo što je bio veliki sukob između socijalističke Jugoslavije i Albanije još oko Informbiroa.  Granica je bila ideološki i politički vrlo oštra. Ta ideja se ponovo javila raspadanjem Jugoslavijie. Još pre Titovu smrt zapadne zemlje su imale plan da se Jugoslavija podeli na 8 delova.  Mi već imamo, odmah posle Titove smrti, oružane demonstracije u kojima su  poginuli policajci kao i parolu „Kosovo republika“.  Zašto republika? Pa da bi se Kosovo uskladilo sa ostalim republikama Jugoslavije jer je sledio plan raspada SFRJ na republike. Za ostanak Kosova u Srbiji postojale su vrlo male snage. Spoljni faktor je na to računao još ranije i taj master plan je zapravo zapadni plan.  Danas,  Albanci imaju podršku velike sile u kretanju ka istoku-rekao je Šainović. 

-Kurti je kroz svoje delovanje već pokazao svoj cilj. On je pokušavao  da tako stekne određene političke poene kod albanskog glasačkog tela. Vidimo da mu to nije donelo neke rezultate na lokalnim izborima. Albanci su ga ocenjivali da li je postigao neke uspehe na ekonomskom planu, da li je doneo bolji kvalitet života, da li je smanjio stepen izuzetno visoke korupcije, kriminala… Racionalani političar izvlači zaključke. Nisam siguran da se on racionalno ponaša i da su svi ti jednostrani potezi samo njegova volja. Čini mi se da ga u tome poprilično podržavaju neke zapadne službe-rekao je Drecun. 

PROČITAJTE JOŠ: Vučić sutra sa šefom delegacije EU Emanuelom Žofreom

-Rama je u početku davao izjave koje su išle ka Velikoj Albaniji. Tada je otvoreno iznosio svoje velikoalbanske stavove. Onda je Kurti isto rekao da mu je životni cilj da se ujedine Kosovo i Albanija, što bi i Rama želeo. Na te želje zapad nema nikakve reakcije. 

-Oni koji se zalažu za nezavisnot Kosova direktnu podršku daju konceptu Velike Albanije. Kurti smatra da za sada nema uslova da se to desi, ali se nada da će do toga jednom doći-rekao je Drecun. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter