Izvor: TELEGRAF BIZNIS
23.05.2024 u 11:10
0

TRAŽI SE VLASINIK ZA DVORAC: Agencija prodaje Palatu Dunđerski za 900.000€, Zavod za zaštitu spomenika video OGLAS na društvenoj mreži

Oglas je objavljen pre dva dana

Agencija za nekretnine Gsigma iz Zrenjanina oglasila je prodaju Palate Dunđerski, koja se nalazi u centru tog grada. Oglašena cena je 866.000 evra, a na prodaju je 2.454 kvadrata objekta plus plus 20,74 ari placa. 

S obzirom na to da je građevina označena kao spomenik kulture, postavlja se pitanje  kako je ovakva prodaja uopšte moguća.

Naime, prema Zakonu o kulturnom nasleđu, član 103. propisano je da Republika Srbija ima pravo preče kupovine. Šta to znači?

Ako dođe do odluke o prodaji, objekat se prvo mora ponuditi nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika, a tek ako oni odbiju ponudu, može se staviti na javnu prodaju.

Beogradski mediji  kontaktirali su agenciju Gsigma,  u vezi sa pitanjem i obavezom da se ispoštuje pravo preče kupovine, i dobili odgovor

– Pravo preče kupovine u ovom slučaju ne važi jer je u pitanju privatno vlasništvo.

Međutim, kako je potvrđeno za Telegraf Biznis iz Zavoda za zaštitu spomenika Zrenjanina, bez obzira što je Palata u privatnom vlasništvu, pravo preče kupovine moralo je da bude ispoštovano, a o prodaji su saznali putem društvene mreže.

– Prema odredbama Zakona o kulturnom nasleđu, negovim članom 103. propisano je da Republika Srbija ima pravo preče kupovine kulturnog dobra u privatnoj svojini. Vlasnici objekta nam se još uvek  nisu obratili.

O oglašavanju za prodaju objekta Palate Dunđerski, saznali smo na isti način kao i vi, putem društvenih mreža – navode iz Zavoda.

U Zavodu smo pokušali da saznamo i šta će biti sa Palatom ako dobije novog vlasnika.

– Pod pretpostavkom da se realizuje kupoprodaja, vlasnik će biti u obavezi da se obrati ovoj ustanovi radi dobijanja uslova za izvođenje radova. O tome je sadašnji vlasnik vrlo dobro obavešten i sam je sarađivao sa Zavodom prilikom izvođenja radova na negovoj obnovi. Za sada nema potrebe da se spekuliše oko eventualnih mogućnosti za renoviranje i prenamenu.

Inače, kako nezvanično saznajemo, Palata je u vlasništvu Zemljoradničke zadruge Zrenjanina. Kada smo ih kontakirali, te upitali zašto nije ispoštovano pravo preče kupovine, dobili smo odgovor da ,,nemaju komentar“ i spuštena nam je slušalica.

Palata sagrađena u stilu secesije

Palata Dunđerski sagrađena je u stilu secesije i jedna je od najlepših građevina u gradu na Begeju.

Osnova palate je 1.227 kvadrata, sastoji se od suterena, prizemlja i sprata na parceli zatvorenog tipa od 20.74 ari. Uknjižena je kao stambeno – poslovna zgrada.

Zgrada je, zbog svojih graditeljskih i arhitektonskih vrednosti, proglašena spomenikom od velikog kulturnog značaja.

Rekonstruisana je, po svim pravilima zaštite, 2019. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter