Izvor: zena.blic
16.12.2022 u 12:39
0

KAKO SE SLAVI SVETI NIKOLA? Jedni obeležavaju POSNO, a drugi MRSNO! OVAKO JE ISPRAVNO!

I dok za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nema dileme da je Sveti Nikola posna slava, jer pada u vreme Božićnog posta, pa je zato i većina Srba obeležava posno, izgleda da postoje i oni koji za Svetog Nikolu prave mrsnu trpezu, dok razloga i za tako nešto ima. Evo nekoliko objašnjenja kako su određene srpske porodice vremenom stekle običaj da mrse na ovaj sveti dan.

Verski analitičari tvrde da je mrsna trpeza na Svetog Nikolu tradicija koja je započeta neposredno posle Drugog svetskog rata, i naročito je prisutna u Vojvodini, odnosno u Bačkoj. U vreme kada obeležavanje slave nije bilo baš poželjno ponašanje, porodice su se dosetile da naprave okupljanje, ali da namerno pripreme mrsnu trpezu, kako onaj ko bi hteo da ih prijavi ne bi mogao da dokaže da je povod bio religijski.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Iako kazne da proslavljanje slave posle Drugog svetskog rata nije sa sobom donosile rigorozne mere, kao što je zatvor ili slično, ipak, zbog potkazivanja u partiji lako se mogao izgubiti dobar posao ili onemogućiti napredovanje u službi, zbog čega su porodice mahom krile da prave religijske obrede.

U PONEDELJAK STIŽU VAUČERI OD 6.000 DINARA! Poseban novogodišnji poklon za svu beogradsku decu

Iz ovog razloga su i sami sveštenici SPC počeli da prihvataju mrsnu trpezu na Svetog Nikolu i osveštavaju porodicama slavske kolače, iako znaju da bi trebalo da se posti na taj dan. Danas, mrna trpeza na Svetog Nikolu ostala je kao posledica toga da li se poštuje Božićni post. Mnoge porodice koje jednostavno ne poste 40 dana do Božića obeležavaju mrsno Svetog Nikolu, osim ako ne pada na sredu ili petak. To je na neki način posledica iz doba komunizma kada se izgubio običaj posta, a ponovo se obnovilo redovno obeležavanje slava.

Još jedno od objašnjena zašto se mrsi na Svetog Nikolu jestei legenda po kojoj je čoveku svake godine umiralo po jedno dete. Sveštenik ga je navodno pitao da li posti ili mrsi na Svetog Nikolu, a onda mu je on odgovorio da posti. Tada mu je sveštenik, po toj priči, dao odobrenje da mrsi na Svetog Nikolu i od tada mu ni jedno dete više nije umrlo.

Prema nekim verovanjima, trebalo bi slaviti onako kako domaćin slavu nasledi, pa ako je, na primer, Svetog Nikolu ili bilo koju slavu koja pada u vreme posta nasledio kao mrsnu, trebalo bi da nastavi da slavi tako, i obrnuto. Kako neki sveštenici smatraju, ukoliko se neko drugi „omrsio“, ne treba novi domaćin da menja to. Ipak, postoje i druga mišljenja, da ukoliko se neko „omrsio“, trebalo bi da se ta greška ispravi što pre.

Ipak, ono što je najsigurnije ukoliko imate određene dileme da li da Svetog Nikolu obeležavate mrsno ili posno, jeste da se konsultujete sa sveštenim licem koji će vam pomoći da vidite šta je najpametnije. A, kako vi slavite ovu slavu, i da li mrsite ili postite?

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter