Izvor: Kurir.rs
30.05.2023 u 08:05
0

SITUACIJA SE NE SMIRUJE: KFOR nasilno rasterivao građane, tzv. kosovska policija pucala, trojica Srba ranjena u Zvečanu

Rakić je rekao da okupljeni narod ima dva zahteva: da nelegitimni gradonačelnici odu i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština.

Pred Srbe koji većinski žive i rade u četiri opštine na severu Kosova i Metohije specijalne snage kosovske policije postavile su juče opremu za razbijanje demonstracija i bodljikavu žicu.

NA SEVERU KIM NOĆ PROTEKLA MIRNO: KFOR oko zgrade opštine u Zvečanu

Dva zahteva

Najnapetije je bilo u Zvečanu, gde je, kako javlja Kosovo onlajn, kosovska policija hicima iz vatrenog oružja ranila trojicu Srba, od kojih jednog teško i za njegov život se bore lekari. Bačeni su suzavac i 30 šok-bombi, a sa prozora zgrade Opštine kosovski policajci snajperom su nišanili okupljene Srbe!

Pripadnici Kfora koji su razgovarali s predstavnicima Srpske liste u Zvečanu tražili su da se okupljeni građani raziđu i zapretio da će u suprotnom Kfor preduzeti akciju kako bi ih sam udaljio. Predsednik Srpske liste Goran Rakić odgovorio je da se ispred opštine u Zvečanu nalazi nenaoružani narod i da će im se pridružiti žene i deca. Rakić je rekao da okupljeni narod ima dva zahteva: da nelegitimni gradonačelnici odu i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština.

– Ovo je zgrada opštine, narodna zgrada, gde rade naše porodice, i ostaćemo ovde. Oni koji su nepoželjni treba da odu. Ako želite da odete, napravićemo vam mesto da prođete – poručio je Rakić, dok je masa uzvikivala „idite, idite“ i „ovo je Srbija“.

Specijalne policijske snage juče su bile raspoređene na svim većim raskrsnicama na severu KiM, a u Leposaviću je bila razvučena bodljikava žica oko zgrade opštine. Zbog situacije posle nelegitimnih izbora u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, na severu KiM od juče ni škole ne rade. Srbi u Leposaviću doneli su i svoje ozvučenje, pa su u jednom trenutku zaigrali kolo ispred pripadnika Kfora i zapevali kosovske pesme, a specijalcima su posvetili pesmu Ferida Avdića „Izađi, mala“.

Zbog sve napetije situacije, u Zvečan je po podne stigao i komandant regionalnih snaga Kfora za sever Kosova, koji je razgovarao s bivšim gradonačelnikom Dragišom Milovićem i potpredsednikom Srpske liste Igorom Simićem.

Pritisak na Srbe

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da Vojska Srbije do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti i najavio da su od juče potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije. On kaže da je suština da VS ostane u stepenu najviše borbene gotovosti, ali da očekuje da se ovo pitanje reši politički, a ne ratom.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti, kaže za Kurir da je kosovska policija juče imala asistenciju Kfora.

– Očito se želi isprovocirati i prikazati nasilna reakcija Srba na međunarodne snage i kosovsku policiju, koja bi pozvala u pomoć tzv. vojsku Kosova da oružano interveniše i tako započela akciju egzodusa pod pretnjom vatrenim oružjem. Jedino gde Kurti ima dilemu jeste da li će NATO stati na njegovu stranu, jer bez toga je svestan da nema nikakvu šansu – smatra naš sagovornik.

On napominje i da je reakcija međunarodne zajednice nedovoljna i neiskrena.

– Neka to urade konkretno na terenu, jer odgovornost za eventualni sukob leži na Briselu, koji zatvara oči pred izazivanjem evropskog bezbednosnog požara. Apelujem na američku administraciju, jedinu pravu adresu koja može i treba da utiče na terorističke akcije Kurtija i koja može da gradi čvrste bezbednosne interese sa Srbijom na Balkanu – objašnjava Bjegović.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter