Izvor: N1
23.04.2024 u 13:57
1

KONAČNO ĆE MOĆI DA PUTUJU: EP usvojio odluku za liberalizaciju viza za kosovske Srbe

Srbi sa Kosova uskoro bi mogli da prestanu da budu jedini građani evropskog kontinenta koji ne mogu slobodno da putuju po Evropi.

Evropski parlament usvojio je izveštaj slovenačkog poslanika Matjaža Nemaca o viznoj liberalizaciji za nosioce pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije za KiM.

Od 597 poslanika, izveštaj je podržalo njih 406, 97 je bilo protiv, dok su 94 poslanika bila uzdržana.

“Ovo glasanje nije političko, već tehničko”, naveo je Matjaž Nemec uoči glasanja, dodajući da je na zahtev EU stvoreno stanje u kome oko 18.000 kosovskih Srba ne može slobodno da putuje Evropom.

On je dodao da se radi o “nastavku vizne liberalizacije”, koju građani Srbije imaju od 2009. godine, a od ove godine i oni koji žive na teritoriji Kosova i pasoše im je izdala adminstracija u Prištini.

“Nastavak takve različite prakse u slučaju vizne liberalizacije mogao bi da znači diskriminaciju, za šta ne postoje legitimni i opravdani razlozi. Stoga je naša dužnost bila da rešimo problem EU. Zato je važna današnja odluka parlamenta“, dodao je Nemec.

Odluka Evropskog parlamenta pretposlednja je u nizu.

Ostalo je još da je formalno potvrdi Savet EU, a biće na snazi 20 dana nakon što bude objavljena u službenom glasniku EU.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KONAČNO ĆE MOĆI DA PUTUJU: EP usvojio odluku za liberalizaciju viza za kosovske Srbe”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter