Izvor: SPUTNIK
07.06.2024 u 20:26
0

KRČE PUT KA RAŠKOJ: Otimanje srpske zemlje na severu samo „pokrivalica“ za opasan plan Prištine

Iza nezakonite eksproprijacija srpskog zemljišta na severu Kosova i Metohiji od strane Prištine krije se želja da se sprovedu neki drugi ciljevi iza čega stoje i zemlje koje samo forme rade kritikuju Aljbina Kurtija a zapravo mu daju vetar u leđa za sve što radi, ocena je istoričara Luke Jovanovića.
Priština je donošenjem Zakona o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova prekršila ne samo sve dosadašnje sporazume, već i sam Ahtisarijev plan na kome je izgrađen takozvani Ustav Kosova.

Podmukla okupacija severa

Da Aljbin Kurti preteruje u svom pohodu na otimanje srpske imovine upozoren je čak i od strane zemalja Kvinte, Evropske unije i OEBS-a, međutim pitanje je koliko je to upozorenje iskreno.
Istoričar i politički komentator sa Kosova i Metohije Luka Jovanović vrlo jasno kaže da je ta iskrenost upitnog karaktera s obzirom da Priština otima zemlju Srbima na KiM posebno na severu već dugi period.
„Činjenica je da se sve radi mimo zakona jer niko kome je zemlja oduzeta nije dobio ni ponudu za naknadu. Ma čak nije ni obavešten na vreme niti pitan,“ kaže Jovanović.
Iza cele ove strke po njegovim rečima, nazire se plan Prištine ne samo da etnički promeni strukturu severa KiM već ako je suditi po tome gde je počeo da gradi policijske baze ima i neke opasnije ciljeve.
„Gledano ovako spolja, stiče se utisak da oni na ovaj način krče put ka Raškoj… Ne bih da prejudiciram, ali sve je vidljivije da za njih nema prepreke. Oni su uporni u tome da sever ne bude više većinski srpski i to je jasno svima koji dole žive,“ napominje naš sagovornik iako u Ahtisarijevom planu precizno piše da nema promene etniče sredine kroz otkup nekretnina aKo za to ne da saglasnost većinska zajednica, to jest njen predstavnik u tom mestu.

Cilj je – osvajanje Mitrovice

„S obzirom da se to pravilo ne poštuje imam pravo da sumnjam da im je cilj je prvo osvajanje Mitrovice, kako bi se razbilo jezgro i uporište buduće ZSO. Dakle, šta oni rade sada. Svaki stan koji je Srbin u Mitrovici svojevremeno kupio i za koji je kupoprodajni ugovor potpisan u Srbiji to jest u Raškoj za Prištinu je sada nevažeći i traže od Srba da se ti stanovi vrate. Drugo, Albanci obnavljaju kuće koje su nekad prodali Srbima ali ne priznaju da su srpske, već tvrde da pripadaju prvobitnim albanskim vlasnicima,“ ističe Jovanović.
On podseća da su Albanci takođe nedavno preorali deo groblja kako bi se obezbedio put do jedne albanske kuće, a veruje da će i susedno groblje koje je obuhvaćeno eksproprijacijom da se nađe na udaru Prištine.
„Tu čak postoji i naša crkva ali šta to vredi. Srbima koji su imali već priliku da se sretnu sa oduzimanjem imovine nisu ostala nikakva prava. Dakle, mogu slučaj da prijave policiji i da tuže privatnom tužbom i to je to. Drugim rečima – od toga nema ništa,“ upozorava Jovanović.
Naš sagovornik kaže da je već malo providno šta međunarodna zajednica radi jer ne može navodno da „ukroti ludog Kurtija“.
„Ništa od ovog ne bi bilo da Zapad sve ovo ne aminuje. Saopštenja poput ovoga iz Kvinte su samo fraza i pokrivalica za njih sutra, da se vidi da su kao reagovali ako im se planovi ne ostvare,“ ocenjuje Jovanović.
Inače, na udaru eksproprijacije su pre svega srpska imanja u Zubinom Potoku i Leposaviću.

Međunarodna zajednica se pere

Diplomatski predstavnici najuticajnijih zapadnih zemalja i organizacija upozoravaju da je odluka o finalnoj eksproprijaciji 100 parcela u vlasništvu Srba u Zubinom Potoku i Leposaviću doneta iako sudski postupci još nisu završeni jer Priština nije ispoštovala prava vlasnika imovine. Jedna od policijskih baza je u selu Gornji Jasenovik, iznad jezera Gazivode.
Eksproprijaciju zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku, Priština inače pravda gradnjom objekata od javnog interesa, iako u javnim raspravama prošle godine nezadovoljnim vlasnicima imanja nisu objasnili šta grade. Na terenu na pojedinim parcelama označenim za eksproprijaciju već su izgrađene baze specijalne pogranične policije.
U odluci Prištine još stoji da je visina naknade sastavni deo ove odluke, međutim, ali niko još ne zna, niti može saznati koliko će dobiti obeštećenje za imovinu koja mu je oduzeta jer procene nije bilo.
Interesantno je da u naselju Suvi Do u sklopu Mitrovice Albanci grade naselje za svoje sunarodnike koji je pandan srpskoj Sunčevoj dolini za srpske povratnike, tačnije odmah ispod ovog naselja Priština planira svoje.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter