Izvor: RT
29.11.2023 u 10:44
0

„LETEĆI TENKOVI“ ĆE ČUVATI SRPSKO NEBO I MIRAN SAN GRAĐANA: RUSIJA odobrila SRBIJI HELIKOPTERE MI-35!

Nabavka Mi-35 nije samo politički korak, već, pre svega, mera za jačanje odbrambenih sposobnosti Srbije zbog situacije na Kosovu i Metohiji i pritisaka na Republiku Srpsku, ali i odgovor na nedavnu posetu Stoltenberga Balkanu, ocenjuje vojni analitičar

Isporuka helikoptera Mi-35, inače, po borbenim svojstvima nekih od najboljih helikoptera ove klase, ukazuje na dobre odnose Beograda i Moskve, ali i veliku privrženost Srbije Kremlju, ocenio je za „RIA Novosti“ Igor Korotčenko, vojni analitičar i urednik časopisa „Nacionalna odbrana“.

To je, kaže, i „odgovor Beograda na nedavnu posetu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Balkanu“, čime je Srbija još jednom iskazala svoje vojno-političke simpatije prema Rusiji.

„Srbija helikoptere nabavlja uoči vanrednih parlamentarnih izbora. I to će, naravno, ojačati poziciju predsednika Vučića, njegove stranke i onih koalicija koje ga podržavaju. Ovaj ugovor je odgovor Beograda na nedavnu posetu generalnog sekretara NATO Stoltenberga Balkanu. Odabir oružja u korist ruskog naoružanja, pa makar i preko šeme njegove nabavke putem Kipra, srpsko rukovodstvo još jednom demonstrira svoje vojno-političke simpatije. To je značajan ugovor za one koji u srpskom društvu podržavaju sveopšte jačanje veza sa Rusijom“, ocenjuje Korotčenko.

(UŽIVO) PREDSEDNIK VUČIĆ GOSTUJE NA HAPPY TV: „Stotina miliona evra je uloženo u moje rušenje…“

Ipak, on dodaje da kupovina ovoliko Mi-35 nije samo politički korak, već, pre svega, mera za jačanje odbrambenih sposobnosti Srbije zbog situacije na Kosovu i Metohiji, ali i teške situacije povezane sa Republikom Srpskom, na koju se, takođe, vrši pritisak.

„Razume se da se to ne radi zarad pobede na parlamentarnim izborima, već u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje. Na Kosovu se razvija prilično napeta situacija, gde, pod okriljem Kfora, Kosovari sprovode politiku diskriminacije, pritisaka i obećavaju nasilne akcije protiv srpskog stanovništva koje tamo živi. Prisustvo helikoptera Mi-35 u Beogradu ohladiće usijane glave lidera ove enklave, nepriznate od strane Rusije, Srbije i drugih članova međunarodne zajednice“, poručuje on.

Dogovor je bio zaključen uz saglasnost Rusije, budući da je Srbija saveznik Moskve, otkriva dalje Korotčenko i dodaje da se ovaj uslov – da je za isporuku bilo potrebno da stigne i odobrenje ruske strane – nalazi u prvobitnim ugovorima zaključenim sa prethodnim kupcem Mi-35.

„Naravno, prenos pomenute vojne tehnike sa Kipra u Srbiju mogao bi da bude izvršen samo uz obaveštenje i odgovarajuću saglasnost Ruske Federacije, jer je to jasno predviđeno u svim ugovorima primarnog kupca (Kipar). Srbija je za Rusiju zemlja saveznik na Balkanu, a veoma dobri odnosi se održavaju i sa Kiprom“, izjavio je on.

Takođe, istakao je da je i Rusiji odgovaralo da ovi helikopteri budu predati Srbiji, jer bi u drugom slučaju, uz jači pritisak iz SAD, oni mogli da završe u redovima Oružanih snaga Ukrajine:

„Da helikoptere Mi-35 nije nabavio naš saveznik na Balkanu, postojao bi veliki rizik da bi Kipar, pod pritiskom Zapada, a posebno Sjedinjenih Država, mogao da prebaci ove mašine u Ukrajinu“.

Kupovina ruskog naoružanja preko posrednika, umesto direktno od Kremlja, je opravdana, dodaje Korotčenko, budući da je Zapad, kako podseća, uveo sankcije protiv Moskve.

„U uslovima kada je u toku Specijalna vojna operacija i kada su kapaciteti Ruske Federacije za isporuku naoružanja na Balkan objektivno ograničeni činjenicom da rute za njihovu isporuku moraju da prolaze kroz vazdušni prostor ili preko teritorije zemalja suseda Srbije, a koje u značajnoj meri zavise od mišljenja i stavova Brisela, ova opcija za jačanje moći Oružanih snaga Srbije izgleda svrsishodno“, zaključuje on.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter