Izvor:
03.06.2019 u 17:55
0

MLADEN ŠARČEVIĆ: Obrazovanje u Srbiji ključna tema!

U Beogradu je danas počeo dvodnevni sastanak Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke, čija je glavna tema unapređenje obrazovnih sistema u regionu, a ministar Mladen Šarčević rekao da je reforma obrazovanja u Srbiji u ovom trenutku među klučnim temama i da se odvija na svim nivoima, od predškolskog do visokog obrazovanja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kazao je da je dobro što takva nastojanja prepoznaje i Evropska komisija, zbog čega je Srbiji za period od 2017. do 2019. odobreno 27,4 miliona evra iz IPA fondova, kroz mehanizam Sektorske budžetske podrške.

Šarčević je rekao da se u Srbiji uz podršku evropskih fondova intenzivno radi i na novoj strategiji razvoja obrazovanja do 2030. godine i dodao su sva ulaganja i unapređenja u toj oblasti zapravo ulaganja u budućnost.

On je ocenio da je skup koji se održava prilika za razmenu znanja i iskustava u oblasti obrazovanja i jačanje regionalne saradnje u ovoj oblasti.

– Verujem da će ovaj naš sastanak učiniti još jasnijim velike mogućnosti koje tek mogu i treba da budu ostvarene, bilo da je reč o regionalnim mrežama, udruženjima, razmeni dobrih praksi, obrazovanju nastavnika, ili mnogim drugim važnim temama od zajedničkog interesa – kazao je ministar.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič čestitao je Srbiji jer je postala programska zemlja programa Erazmus plus i dodao da primeri dobre prakse iz Srbije daju doprinos obrazovanju u Evropi.

– Nadam se da će ova uspešna priča biti inspiracija za zemlje koje su danas ovde zastupljene – kazao je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je vreme da se vide rezultati u procesu reoforme obrazovanja.

"Obrazovne reforme zahtevaju strpljivost i političku posvećenost", ocenio je Navračič i dodao da obrazovanje predstavlja rešenje za izazove sa kojima se suočavaju društva i ekonomije.

Tokom dvodnevnog skupa ministri obrazovanja Zapadnog Balkana će se informisati o novostima u vezi sa regionalnim aktivnostima, ali i razmatrati teme poput predškolskog vaspitanja i obrazovanja, unapređivanja socijalne inkluzije i podrške unapređenju stručnosti zaposlenih i priznavanja akademskih kvalifikacija.

Evropska komisija osnovala je 2012. godine Zapadnobalkansku platformu za obrazovanje i obuke u cilju razmene iskustava, primera dobre prakse i regionalne saradnje u rešavanju sličnih pitanja iz oblasti obrazovanja. Sastanci platforme se održavaju jednom godišnje i to je prilika da ministri obrazovanja u regionu razmotre stanje obrazovnih reformi u svojim zemljama, saznaju najnovije strategije u EU, utvrde prioritete…

Aktuelna podrška Evropske unije sektoru obrazovanja u Srbiji iznosi 35 miliona evra, što obuhvata podršku za izgradnju kapaciteta obrazovnih institucija, razvoj relevantnijeg sistema kvalifikacija i nastavnih planova i programa, uvođenje novih nastavnih praksi, podršku inkluzivnoj praksi i nabavku novih nastavnih pomagala i opreme.

Od 2003. Evropska unija je donirala više od 100 miliona evra za reformu sektora obrazovanja, odnosno za renoviranje i opremanje škola i fakulteta, uključivanje većeg broja dece u predškolsko obrazovanje, modernizaciju srednjeg stručnog obrazovanja…

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter