Izvor: Tanjug
21.03.2023 u 18:50
0

„MORAMO DA PREŽIVIMO SVE OVO“: Vučević poručio iz Brisela!

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas u Briselu sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem.

– Posle sastanka, ministar odbrane istakao je da je susret sa komesarom Varheljijem kruna svih današnjih sastanaka u Briselu –  i naglasio da je „Šuman forum“ bio prilika da se čuju razmišljanja o bezbednosnim izazovima i rizicima s kojima se suočavaju i Evropa i svet, ali da je bilo reči i o ratu u Ukrajini.

– Forum je bio dobra prilika da vidite ljude, da razumete poruke, da mi kao Srbija razumemo šta će se dalje dešavati, kako Evropska unija razmišlja. Bolje biti prisutan nego odsutan, jer možete da kažete nešto što je bitno za nas i da promovišete srpsku poziciju i srpske stavove –  rekao je ministar Vučević.

MINISTAR VUČEVIĆ PORUČIO: „Srbija je bila konstruktivniji partner u Ohridu“

Prema njegovim rečima, ključna uloga naše zemlje je „da preživi sve ovo“, jer kako je naglasio „u ratu velikih, mali najčešće stradaju i mi smo to istorijski više puta iskusili“.

– Nama je za nijansu komplikovanija situacija. Kada kažem ‘za nijansu’ to sam rekao diplomatskim rečnikom, imajući u vidu pitanje Kosova i Metohije. Mi smo zemlja kandidat, strateško opredeljeni da budemo članica Evropske unije, ali s pozicije vojnih saveza vojno neutralna država i sa otvorenim pitanjem, odnosno problemom, izazovima oko Kosova i Metohije gde nije ista primena aršina, kao što je narativ oko Ukrajine gde se insistira na nepovredivosti granica, suverenitetu jedne međunarodno priznate države, s čim Srbija apsolutno nema nikakav problem, naprotiv. S druge strane, nama se ne prihvata ili ne priznaje takva pozicija – poručio je ministar Vučević.

On je dodao da ima pozitivnih efekata posle razgovora u Ohridu i da je pozicija Srbije nešto bolja.

– Utisak ljudi sa kojima sam ovde razgovarao je da je Srbija bila više konstruktivni partner u razgovorima u Ohridu koji nisu nimalo laki. Nije ništa ni završeno, u krajnjem slučaju nije ništa još ni potpisano, ali postoji želja da se ide u sveukupnu normalizaciju srpsko-albanskih odnosa –  rekao je ministar odbrane, te izrazio zadovoljstvo što je danas imao priliku da se sastane sa kolegama iz Bugarske, Kipra, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i sa visokim zvaničnicima Evropske unije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter