Izvor: euronews srbija
20.05.2024 u 16:07
0

NE SMIRUJU SE: Pripadnici kosovske policije upali u Banku Poštanska štedionica u Severnoj Mitrovici i Leposaviću

Pripadnici kosovske policije sa puškama i pancirima upali su danas u ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i drugo, javlja reporterka Euronews Srbija sa KiM. U tom trenutku više ljudi je napustilo zgrade Poštanske štedionice kada su pripadnici policije ušli. Kolona oklopnih policijskih vozila krenula je prema Leposaviću.

ma policije ispred dve ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici. Nema detalja o razlozima dolaska.

„Kurti ne staje, bez obzira što će odluka o zabrani dinara dovesti do dodatnog iseljavanja. Upravo su specijalci ispred Trezora u Kosovskoj Mitrovici“, napisao je na društvenoj mreži X političar Marko Jakšić uz fotografiju.

Centralna banka Kosova je krajem prošle godine donela Uredbu sa nizom pravila koja se, između ostalog, tiču regulisanja pitanja valuta na Kosovu i predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro.

Uredba trebalo je da stupi na snagu 1. februara, ali je izazvala kritike Beograda uz tvrdnje kako Priština želi da ukine dinar i platni promet sa Srbijom.

Uredbu su kritikovali i međunarodni zvaničnici zbog načina donošenja i kratkog roka za početak primene, izražavajući zabrinutost zbog uticaja na rad srpskih škola, bolnica, ali i na građane koji rade u institucijama pri srpskom sistemu i dobijaju primanja iz Srbije.

U nizu reakcija zapadnih diplomata iskristalisao se konkretan zahtev Prištini – da suspenduje Uredbu kako bi se omogućio „dovoljno dug period tranzicije“.

Uredba nije suspendovana, ali je Priština uoči njene primene koja je bila planirana za 1. februar, odlučila da uvede prelazni period za prilagođavanje za sve one koji posluju sa dinarima.

Taj prelazni period istekao je 12. maja.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova Petar Petković i Beslim Bisljimi sastali su se, sedmi put, u Briselu 15. maja da, uz posredovanje Evropske unije, razgovaraju o posledicama odluke Centralne banke Kosova, ali ni na tom sastanku nije postignut sporazum o ovom pitanju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter