Izvor: BSC HAPPY
10.11.2023 u 18:51
0

OSMANI NA SAHRANI AHTISARIJU: Albanci zahvalni čoveku koji je razbio Srbiju!

Bivši predsednik Finske i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari) koji je preminuo pre tri nedelje u Helsinkiju u 87. godini danas je sahranjen.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani prisustvovala je, na poziv vlade Finske, sahrani Martija Ahtisarija, bivšeg predsednika Finske i nekadašnjeg specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici Predsedništva, na sahrani je bio i bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

PRESUDE NEĆE POMIRITI SRBE I ALBANCE: Tri godine od optužnica protiv Tačija i trojice lidera OVK (VIDEO)

– Danas smo se oprostili od državnika i mirotvorca Martija Ahtisarija. Neumorna posvećenost predsednika Martija Ahtisarija diplomatiji, rešavanju sukoba i ljudskim pravima ostavila je neizbrisiv trag u našem svetu – rekla je Osmani u znak sećanja na Ahtisarija.

Ona je izrazila duboku zahvalnost za njegov „doprinos nezavisnosti Kosova“.

Na sahrani u Helsinkiju, kako navodi kosovsko Predsedništvo, bili su šefovi i predstavnici država, kao i nekadašnji saradnici Ahtisarija.

Ahtisari je bio predsednik Finske od 1994. do 2000. Pre svog predsedničkog mandata, bio je na nekoliko važnih funkcija u Ministarstvu spoljnih poslova Finske i Ujedinjenim nacijama.

Ahtisari je u novembru 2005. preuzeo funkciju specijalnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za proces budućeg statusa Kosova. Na osnovu njegovog plana iz 2007. godine je proglašena nezavisnost Kosova.

Dobio je Nobelovu nagrada za mir 2008. godine za, kako je obrazloženo „njegove važne napore, na nekoliko kontinenata i više od tri decenije, u rešavanju međunarodnih sukoba“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter