Izvor:
03.06.2019 u 18:14
0

PASTOR: Vojvodina treba da bude uzor celoj Evropi!

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor poručio je večeras da Vojvodinu s pravom nazivaju ''''Evropa u malom'''' i da ta pokrajina po tome kako neguje kulturne i nacionalne različitosti, treba da bude uzor svima u Evropi.

Pastor je, na otvaranju međunarodne konferencije ''''Gradimo mostove-pričamo o Evropi'''' u Novom Sadu, rekao da je tema povezivanja unutar Evrope važna i aktuelna i da traži od svih odgovor na pitanje kakvu ćemo Evropu ostaviti svojoj deci i unucima.

– Postavlja se pitanje da li građanin male zemlje ima pravo da o tome govori ili su to teme za moćne i velike zemlje? Mislim da imamo pravo jer se radi o našoj budućnosti, a to nije pitanje veličine već stava, ubeđenja, osećaja pravičnosti i pravde i zalaganja za realizaciju toga – rekao je Pastor na otvaranju konferencije koju organizuje Fondacija Konrad Adenauer.

Pastor je istakao da je Vojvodina domovina više od 23 naroda, u kojoj 17 nacionalnih saveta imaju svoje sedište, kao i da je višenacionalna i ''''mnogobojna'''' zajednica u kojoj se različitost doživljava kao vrednost.

– Razlikujemo se po jeziku, kulturi, običajima, muzici, kuhinji, ali imamo zajednički imenitelj, a to je naše zajednicko opredeljenje i namera da Srbija, a unutar nje i Vojvodina, bude prosperitetna država – poručio je Pastor i dodao da je to normalno, jer je Srbija domovina Vojvođana.

Kako je rekao, ponosan je što Vojvođani grade odnos iskrenosti, međusobnog poštovanja, zajedničkog života i istovremeno odbacuju licemerje, dvostruke aršine i stvaranje razlika na osnovu rnacionalne pripadnosti.

Jako je malo prostora u Evropi koji je toliko natopljen sukobima iz prošlosti, ali mi smo bez obzira na to, našli zajednički imenitelj i stavili sve razlike po strani. Mislim da smo po tome uzor za sve u Evropi i da s pravom možemo da kažemo da smo Evropa u malom – zaključio je Pastor.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je učestvovao u otvaranju konferencije, što mu je, kako kaže, omogućio da mu bude partner u prethodnim godinama i da doprinese da Srbija bude više u Evropi i da Evrope bude više u Srbiji.

Pastor je izrazio zadovoljstvo što je Fondacija Konrad Adenauer izabrala Novi Sad za domaćina i Skupštinu AP Vojvodine za mesto održavanja repsektabilne međunarodne konferencije.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter