Izvor: RT
11.12.2023 u 17:29
0

PLATIĆEŠ, KRVNIČE! SRBIN SVEDOČIO PROTIV TAČIJA u HAGU: ALBANCI su nas ODVELI, VEZALI i TUKLI u PODRUMU – SAZNAO tokom SUĐENJA da mu je OTAC UBIJEN

U Hagu je ranije danas u svojstvu svedoka u istom procesu ispitana i bivša službenica misije OEBS-a u Prištini Sandra Mičel

Svedočenje Dejana Jevtića, svedoka Kancelarije specijalizovanog tužilaštva, počelo je pred sudom u Hagu u procesu protiv Hašima Tačija. Tužilac navodi da je Jevtić bio zatočen u selu Budakovo i da mu je kuća srušena nakon što su njegovi rođaci napustili KiM u junu 1999. godine. Prethodno je saslušana Sandra Mičel, bivša službenica misije OEBS-a u Prištini.

Tužilac Ćezari Mikalčuk je rekao da je svedok Dejan Jevtić iz sela Muhlan u opštini Suva Reka i da je bio zatočen u selu Budakovo, prenosi Koha.

„Srbi su odvedeni u kuću u Budakovu, gde su im stavili poveze na oči i lisice na ruke. Potom su ih tukli puškama i lancima i odveli u bunker iza kuće gde su ispitivani“, rekao je tužilac.

OVO NIKO NIJE SANJAO: VUČIĆ u obilasku RADOVA na REKONSTRUKCIJI ZDRAVSTVENOG CENTRA U PROKUPLJU!

Prema njegovim rečima, svedok Jevtić je tokom saslušanja saznao da mu je otac ubijen.

„Saslušana su i druga dvojica Srba. Sva trojica Srba su odvedena u kuću udaljenu oko dva-tri kilometra, gde su u podrumu pretučeni. U tom podrumu su bila zatočena i dva Albanca. Oni su rekli svedoku da su smatrani izdajnicima koji su sarađivali sa srpskom policijom“, rekao je tužilac i naveo da su svedok i ostali srpski zatočenici pušteni 5. jula 1998. godine.

Mihalčuk je istakao da se Jevtić nikada nije vratio u svoje selo i da je saznao da mu je kuća „srušena nakon što su njegovi rođaci napustili KiM u junu 1999. godine“, kao i da je svedoku Jevtiću bila potrebna medicinska pomoć zbog zadobijenih povreda.

Bivša službenica OEBS-a: Nakon povlačenja srpskih snaga nije bilo bezbedno

U Hagu je ranije danas u svojstvu svedoka u istom procesu ispitana bivša službenica misije OEBS-a u Prištini Sandra Mičel, koja je ponovila da je prilikom sastanaka sa Tačijem 1999. godine optuženi Tači negirao da je ta teroristička organizacija kidnapovala i zatvarala Srbe i neistomišljenike.

Mičel, Amerikanka koja je radila u OEBS-u u vreme kada je šef te misije na KiM bio Vilijam Voker, rekla je i da su tada ispred štaba OEBS-a u Prištini protestvovale porodice Srba, koje su se pitale gde su nestali njihovi bližnji.

(UŽIVO) RADNIČKI NIŠ – PARTIZAN: GOL! Saldanja za vođstvo Partizana! (0:1)

Prema njenim rečima, u to vreme Tači je preuzeo ulogu lidera na KiM i donosio je sve političke odluke.

Na pitanje kako bi opisala bezbednosnu situaciju nakon povlačenja srpskih snaga, ona je rekla da nije bilo bezbedno, da je negde postojao otpor, ali da su to više bili građanski nemiri.

„Bilo je okršaja između OVK i Srba. Srbi su se povukli po dogovoru, ali u Kosovskoj Mitrovici je stalno bilo nasilja. Mitrovice se najviše sećam, jer sam bila tu tokom jednog od okršaja“, rekla je između ostalog Mičelova.

Mičelova se i ranije pojavljivala pred sudom u Hagu da svedoči na suđenjima Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Bivši lideri tzv. OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se za ratne zločine na KiM, odnosno za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Uhapšeni su na KiM u novembru 2020. godine i od tada se nalaze u pritvoru s

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter