Izvor: TANJUG
19.10.2022 u 19:06
0

PORUKA VARHELJIJA U EVROPSKOM PARLAMENTU: Srbija važan politički partner, da se uskladi sa stavovima EU

Komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je danas u Evropskom parlamentu da je Srbija privredno i politički važan partner Evropske unije i da računaju na Srbiju kao na iskrenog partnera koji će zajedno sa njima braniti evropske vrednosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-U sadašnjem geostrateškom i političkom kontekstu jasno je da Srbija treba da poveća svoje napore kako bi se uskladila sa stavovima spoljne politike Evropske unije uključujući i sankcije protiv Rusije. Od početka konflikta ovo usklađivanje sada je važnije nego bilo kada pre- rekao je Varheji tokom debate o proširenju EU ka Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu.

On je rekao da EU želi da pomogne Srbiji i da odgovori na svoje izazove, uključujući tu i energetsku bezbednost.

Varhelji je ocenio i da je što se tiče vladavine prava Srbija napredovala, posebno što se tiče pravosuđa i borbe protiv korupcije i da je u tom smislu postignuta ravnoteža.

Varhelji je naveo da je energetska kriza izazov za Zapadni Balkan kao i za EU, i da je zato Unija uključila region u svoju politiku i delovanje.

-EU je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkom kupovanju gasa, LNG i hidrogena. Srbija i Severna Makedonija su se već uključile prvom regionalnom sastanku za jugoistočnu Evropu- rekao je Varhelji.

On je najavio takođe da je plan Unije, preko evropskog plana REPowerEU, da reducira zavisnost Unije i Zapadnog Balkana od ruskog gasa.

-Moramo još više da smanjimo zavisnost Balkana od ruskog gasa i to je hitan zadatak. Zato radimo na šemi za spas za ceo zapadnobalkanski region- rekao je on.

Komesar je predložio fondove za kratkoročne, srednjoročne i dugoročne potrebe za pomoć u energetskoj krizi.

-Prve mere predviđaju budžetsku pomoć za energetsku krizu i njen uticaj na domaćinstva i biznise. Ove mere treba da budu od pomoći već ove zime. Druge će podržati diversifikaciju energetskog snabdevanja preko gasa i struje i mogućnosti za skladištenje na terminalima za tečni gas LNG- objasnio je Varhelji.

On je dododa da se predviđaju i manji energetski projekti za obnovljivu energiju i mere za energetsku efikasnost. Srednjoročne mere se sastoje od investicija koje doprinose energetskoj tranziciji i bezbednosti, najavio je Varhelji.

Varhelji se zadržao i na problemu migracija. To je za EU oblast u kojoj mora brzo da se radi a EU, kaže komesar, su dobrodošli oni koji dolaze preko legalnih puteva dok vrata nisu otvorena za neregularne ulaske.

-Unija mora da zaštiti svoj azilantski sistem. Moramo takođe da se borimo protiv šverca i kriminalne aktivnosti- rekao je on.

U ovoj oblasti, kaže Varhelji, EU neće da ostavi Zapadni Balkan da se sam bori sa migracijom i obećava da će Unija da pomogne i politički i finansiski. On najavljuje da će za 60 odsto da se povećaju fondovi za migrantsku krizu u periodu između 2021. godine i 2024. godine, a to znači više od 350 miliona evra.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter