Izvor:
19.12.2017 u 23:42
0

PREDSEDNIK RUSIJE VLADIMIR PUTIN: Srbija može da bude važna za tranzit ruskog gasa!

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u Moskvi da bi Srbija mogla da postane važan element u tranzitu ruskog gasa i da se radi na uvezivanju Srbije u projekat Turski tok.

– Srbija može da postane važan element u tranzitu ruskog gasa – poručio je Putin.

On je na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ocenio da su razgovori protekli u otvorenoj, prijateljskoj atmosferi i da su bili produktivni i da su obuhvatili čitav spektar tema. U okviru razgovora, kako je rekao, konstatovano je još jednom da je energetika prioritetna sfera saradnje dve zemlje. Podsetio je da Srbija trenutno gotovo u potpunosti nabavlja gas iz Rusije, da je u ovoj godini isporuke gasa iz Rusije u Srbiju dostifgle dve milijarde kubnih metara a da bi sledeće mogle da dostignu i 3.5 milijarde.

Naveo je takođe i da u okviru saradnje “Gaspromnjeft” nastavlja sa realizacijom modernizacije NIS, koji danas zapošljava 11.000 ljudi , a investicije u tu kompaniju dostižu tri milijarde dolara. Prema njegovim rečima, takođe podjednako je važna saradnja u trgovinsko-ekonomskoj oblasti i naglasio da robna razmena beleži siguran rast.

Ove godine ta razmena je, prema Putinovim rečima, povećana 26 odsto.

– Sve su i veće ruske investicije u Srbiju i one dostižu četiri milijarde dolara doks u srpski partneri u rusku privredu uložili pola milijarde dolara – rekao je Putin, dodajući da potpisana Deklaracija u oblasti modernizacije privrede predstavlja dodatni impuls unapređenju saradnje.

Podsetio je Ruske železnice uz pomoć kredita RF od 800 miliona dolara rade na realizaciji modernizacije srpskih pruga, a dve zemlje imaju zapaženu saradnju i u bankarskom sektoru. Kako je rekao, razgovara se o formiranju slobodne trgovinske zone između Evroazijskog saveza i Srbije.

– U toku su konsultacije a očekujem da to rezultira potpisivanjem sporazuma – rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, razvija se i saradnja u kulturno-humanitarnoj sferi i zahvalio je predsedniku Vučiću na tome što je u jednom delu Beograda podignuta spomen-ploča u čast hora Aleksandrov.

Izvor: Tanjug
Foto: PrintScreen putin.kremlin.ru

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter