Izvor: Kosovo online
30.11.2023 u 17:48
0

MINISTAR DAČIĆ IZNEO JASAN STAV: Srbi na Kosovu se sočavaju sa ozbiljnim oblicima diskriminacije

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačič ukazao je danas, na Savetu ministara Oebsa u Skoplju, da su Srbi na Kosovu sočeni sa ozbiljnim oblicima diskriminacije i da bezbednosna situacija na Kosovu predstavlja razlog za duboku zabrinutost, te da smatra da jedino snažno međunarodno prisustvo koje poštuje međunarodna pravna dokumenta, može garantovati bezbednost za sve građane.

Dačić je rekao da je saradnja sa Misijom Oebs na Кosovu, zasnovana na međunarodnom statusno neutralnom prisustvu na Kosovu, sa mandatom baziranim na rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244.

„Nažalost, položaj Srba na prostoru Кosova i Metohije je teži nego ikada ranije. Želeo bih da iskoristim i ovu priliku da ukažem da se Srbi na Кosovu i Metohiji suočavaju sa sve ozbiljnijim oblicima institucionalne i verske diskriminacije, ugroženom bezbednošću i ekonomskom neizvesnošću. Pomenuću samo neke od aktuelnih problema sa kojima se naš narod na Кosovu i Metohiji suočava – pravo na glasanje i učešće na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji im je oduzeto od strane privremenih institucija samouprave u Prištini, a nedavno je došlo i do neodgovornog pomeranja spomen ploče srpskim vojnicima u Prištini“, istakao je on.

Dačić je kazao da bezbednosna situacija na Kosovu predstavlja razlog za duboku zabrinutost, te da smatra da jedino snažno međunarodno prisustvo koje poštuje međunarodna pravna dokumenta, može garantovati bezbednost za sve građane.

„Uprkos upornom odbijanju Prištine da ispuni svoje davno preuzete obaveze, Beograd ostaje privržen procesu dijaloga, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije i očekuje da će svi do sada dogovoreni sporazumi biti bez daljeg odlaganja sprovedeni. Takođe, ostajemo posvećeni članstvu Evropskoj uniji, kao svom glavnom spoljnopolitičkom prioritetu“, podvukao je on.

Dačić je podsetio da su se članice, tokom ojačanog zasedanja Stalnog saveta Oebs, saglasile u ocenama da je u organizaciji, ali i šire, nastupila klima rastućeg nepoverenja, koja je dovela do odsustva suštinskog dijaloga među državama učesnicama i koja preti da zaseni sve što smo postigli tokom gotovo pola veka njenog postojanja.

„Iako su ova degradacija poverenja i odsustvo razumevanja na delu već godinama, rat u Ukrajini je doveo do otvorene političke konfrontacije i gotovo povratka na hladnoratovsku retoriku, što predstavlja opasnost za sve građane Evrope“, rekao je on.

Kazao je da se sada suočavamo sa najvećim problemima u funkcionisanju organizacije, nemogućnošću postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja i opasnošću da će Oebs ući u novu institucionalnu krizu.

 „Uveren sam da ćemo danas, svi zajedno, pokazati dovoljno mudrosti i političke volje da prevaziđemo kompleksnu situaciju u kojoj se Organizacija nalazi. U tom smislu, potrebno je da usvojimo odluke koje će trasirati put rešavanju ključnih pitanja za funkcionisanje Organizacije – redovni ciklus izbora predsedavajućih, stabilnost institucija, kao i blagovremeno usvajanje održivog budžeta. Hajde da napravimo iskorak, hajde da pokažemo da jesmo jedna od retkih međunarodnih organizacija koja je sposobna da se uspešno bori sa svim izazovima koje nosi današnje vreme“, naglasio je on.

Dačić je kazao da Srbija ostaje posvećena tom cilju i sa svoje strane će nastaviti da bude konstruktivan partner i pruža pun doprinos jačanju Organizacije.

 „Iz iskustva moje zemlje, ali i regiona kojem pripada, izdvojio bih prisustvo Oebs na terenu kao dragocenu specifičnost ove međunarodne organizacije. Iako je naš region značajno odmakao na putu sprovođenja sveobuhvatnih reformi, Oebs još uvek ima značajnu ulogu u podršci institucijama, jačanju demokratskog kapaciteta naših zemalja, kao i daljem razvoju regionalne saradnje, a što doprinosi ukupnoj stabilnosti regiona“, objasnio je on.

Rekao je da Srbija izuzetno ceni doprinos Misije Oebs reformskom procesu koji traje više od dve decenije i izuzetnoj saradnji koja je od početka bila zasnovana na partnerskim odnosima.

 „Na kraju, želeo bih da zahvalim našim domaćinima na uloženim naporima tokom ove godine i da našem budućem predsedavajućem Malti poželim mnogo uspeha i ponudim našu punu podršku tokom obavljanja ovog značajnog zadatka tokom 2024. godine“, zaključio je on.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter