Izvor: AGENCIJE
18.04.2024 u 16:50
0

SRBIJA SPREMNA ZA NASTVAK DIJALOGA: Beograd učinio sve da se pronađe rešenje za dinar, Priština ne želi rešenje

On je za sledeću sedmicu najavio novu rundu razgovora u Briselu i istakao da je Beograd za nju spreman

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas u Briselu, nakon još jedne, pete runde razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine, da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na prostoru Kosova i Metohije, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.

 

On je za sledeću sedmicu najavio novu rundu razgovora u Briselu i istakao da je Beograd za nju spreman.

„Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od strane Brisela, odnosno gospodina Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao veoma dobra osnova, odnosno solidna osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do pronalaska rešenja“, istakao je Petković.

Naveo je da su predstavnici Prištine došli u Brisel, a da nisu doneli nikakav komentar ili komentare na predlog, odnosno ideje Evropske unije i da to jasno pokazuje da zapravo druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara i ne želi da pronađe rešenje kada je reč o dinaru i platnom prometu Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije.

Petković je naglasio da je već peti sastanak u Briselu, a da se nije pomerilo u rešavanju problema platnog prometa, a da, s druge strane, Srbi na Kosovu i Metohiji iz dana u dan pate zbog te jednostrane odluke Prištine i Aljbina Kurtija da se zabrane srpske plate, penzije, socijalna davanja, da se ugrozi rad srpskih institucija, kao što su škole, bolnice, vrtići.

„Nama je potrebno hitno rešenje. Potrebno je da ljudi koji rade, mogu da ostvare to da na Kosovu i Metohiji mogu da podignu svoja primanja. Njima redovno od Republike Srbije na njihove račune stižu sve prinadležnosti i sva primanja. I u tome ne postoji nikakav problem“, rekao je Petković.

Dodao je da će Beograd učiniti apsolutno sve što je do njega da redovno na račune svih građana Republike Srbije na Kosovu i Metohiji koji imaju primanja od strane Republike Srbije redovno dolaze sva ta finansijska sredstva, ali da je problem u tome što Priština ne želi da se pronađe rešenje za upotrebu dinara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter