Izvor: Kosovo online
28.04.2024 u 11:36
0

ULAZAK OKUPIRANOG KOSOVA U SAVET EVROPE OTVARA PANDORINU KUTIJU: STRUČNJAK TVRDI: Mnoge OTCEPLJENE POKRAJINE će krenuti istim putem, evo koja je prva na redu (VIDEO)

Spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović kaže da je preporuka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da Kosovo postane član te organizacije presedan na koji će se mnogi pozivati i da sada može vrlo lako da se dogodi da neka separatistička pokrajina u bilo kojoj zemlji traži da uđe u ovu organizaciju iako nije definisana kao država.

O tome koliko su osnovane strepnje da presedan sa Kosovom može da ima uticaja i na kiparsko pitanje, Stojanović kaže da je „zasejavanje presedana uvek veoma opasno“, ali i da je Kipar, iako podeljen, za sada zaštićen.

„Kipar je ušao u Evropsku uniju, međutim, u nekom novom prekomponavanju snaga na međunarodnom planu nikad se ne zna. Turska ima velike aspiracije i sebe računa za jaku regionalnu silu, jedna je od jačih članica Nato saveza, bez Turske Nato savez na tom prostoru praktično ne bi postojao. Specifična težina Turske je velika iako su joj potpuno zatvorena vrata kada je reč o EU. Bez obzira na to što su i Turska i Grčka u Natou, Grčka ima veliki problem oko ostrva. Povremeno se desi da između te dve zemlje dođe do varničenja i zategnutosti, a onda i pitanje Kipra može da bukne ali u dimenzijama koje su u ovom času zaista daleke“, kaže Stojanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter