Izvor: RADIO SLOBODNA EVROPA
21.02.2024 u 08:58
0

VUČIĆ NAJAVIO KONSULTACIJE O VLADI: „Onda ću biti spreman da odredim mandatara“, rekao je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će od ponedeljka, 26. februara krenuti u konsultacije o Vladi "sa svima koji žele da razgovaraju".

On je primedbe opozicije da je bilo izbornih nepravilnosti nazvao besmislenim.

„Birački spisak je svima dostupan, ali je izgovor za one koji se prave da (to) ne znaju“, rekao je Vučić.

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji održani su 17. decembra.

Evropski parlament (EP) usvojio Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru.

U Rezoluciji usvojenoj 8. februara, EP je pozvao na nezavisnu istragu sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda i zbog navoda o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u preliminarnom izveštaju saopštila da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Vučić je o rezoluciji EP rekao da su u njoj navedene „notorne laži“ da je policija prekoračila ovlašćenja na opozicionim protestima održanim nakon izbora u Srbiji.

On je rekao da su te „laži“ iznesene zbog „geopolitičkih interesa“, odnosno zbog pitanja Kosova i uvođenja sankcija Rusiji.

Na pitanje o sankcijama Rusiji, Vučić je rekao da je Srbija uspela da izdrži dve godine da ne uvodi sankcije Rusiji.

„Ne mogu da garantujem drugoj zemlji kako ću da se ponašam (ubuduće) jer se vodim interesima moje zemlje“, rekao je Vučić.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja se nije pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji nakon agresije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Vučić je na pitanje o tenzijama u društvu rekao da „neće biti smanjenja tenzija u društvu dok imamo medije koje svoj program zasnivaju na mržnji prema političkim proivnicima“.

VUČIĆ SE SASTAJE SA ŠEFOM MISIJE SAVETA EVROPE: Danas na ANDRIĆEVOM VENCU sastanak od velike važnosti za BUDUĆNOST Srbije

 

Vučić je na pitanje o formiranju većine nakon izbora u prestonici Srbije rekao da vladajuća koalicija ima „legalnu većinu“, ali da neće „na nelegitiman način da formira vlast“.

„Ako lista gospodina Nestorovića ne donese odluku, mi ćemo ići na nove izbore. Znaćemo 1. marta da li će biti izbora u Beogradu“, kazao je Vučić.

Na izborima za Grad Beograd, održanim 17. decembra, najviše mandata osvojila je Srpska napredna stranka – 49, dok je opoziciona „Srbija protiv nasilja“ osvojila 43.

Koalicija NADA dobila je sedam mandata, izborna lista „Mi – Glas iz naroda“ dobila je šest, dok je lista Socijalističke partije Srbije dobila pet odborničkih mesta.

Toma Fila, koji je kao najstariji odbornik predsedavajući Skupštine grada, rekao je 20. februara da i SNS i socijalisti žele da cela lista „Mi – glas iz naroda“ podrži novoformiranu beogradsku vlast jer bi tako legitimitet bio potpun.

Branimir Nestorović, nosilac liste „Mi – glas iz naroda“, izjavio je 19. februara da su dva odbornika sa njegove liste „odbegla“ i da bi bilo dobro da se održe novi izbori u Beogradu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter