Izvor:
09.12.2016 u 14:17
0

Vučić u Švajcarskoj poručio: Srbija na putu ekonomskog oporavka, čvrsto idemo ka EU!

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je na simpozijumu "Wolrd minds" u Švajcarskoj poručio da je Srbija na putu ekonomskog oporavka sa privrednim rastom od 2,8 procenata i čvrsto na evropskom putu.

"Razmišljao sam kako svoju zemlju najbolje da predstavim. Poslednjih 17 godina nismo imali nikakav rat, što je rekord. Mnogo ratova prošlo je našom teritorijom, mnogo smo ljudi izgubili. Danas smo na dobrom putu, putu ekonomskog oporavka. Bili smo na ivici ekonomskog opstanka do pre tri godine, a danas imamo suficit'', istakao je Vučić na simpozijumu koji je danas otvorio sa predsednikom Švajcarske Johanom Šnajderom Amanom.

"Ovo je treća godina kako smo u MMF aranžmanu, imamo privredni rast od 2,8 odsto, a nadamo se i boljem", istakao je premijer dodajući da je Srbija značajno napredovala i na Doing Busineš listi.

"Čvrsto stojimo na evropskom putu, a sledeće nedelje biće otvorena još neka poglavlja u procesu evrointegracija. Danas Srbija ima dobar poslovni ambijent za sve strane investitore. Imamo najbolji grad u regionu, otvoren za turiste iz svih zemalja. Pozivamo vas sve da dođete i da se u to uverite", istakao je Vučić.

Obraćajući se skupu, premijer Vučić govorio je i o situaciji u regionu, migrantskoj krizi, izborima u Americi, referendumu u Italiji, promenama u Bugarskoj, ekonomskoj saradnji sa Kinom i Emiratima, evropskom putu i predstojećim izborima u Srbiji, kao i dualnom obrazovanju.

„Jedna od najvažnijih stvari za mene u narednom periodu jeste reforma našeg obrazovnog sistema. Želim više povezanosti između potreba budućeg tržišta rada i današnjeg obrazovnog procesa. Želim dualno obrazovanje u kome bi sami đaci svakodnevno stavljali na probu u poslovnoj praksi ono što čuju na studijama i bili u mogućnosti da profesorima kažu – ne, to se u praksi ne radi više tako kako nas vi učite, radi se drugačije, bolje, jednostavnije, pogledajte i sami šta smo naučili"

Da bi ovo bilo moguće, moramo prvo da stvorimo dovoljno jakih kompanija koje bi bile spremne da učestvuju u reformi, da ponude praksu mladima pre kraja formalnog obrazovanja", zaključio je Vučić.

Na simpozijumu „Wolrd minds“, zajednici lidera u nauci, umetnosti i ekonomiji predsednik Švajcarske je pozdravio srpskog premijera i naglasio da je Srbija značajan faktor u Evropi i zahvalio na podršci i želji srpske vlade da iskoristi iskustva iz švajcarskog obrazovnog sistema.

Šnajder-Aman je ocenio da su na delu digitalizacija i nova industrijska revolucija, koje će radikalno promeniti naše živote. "Stoga, nauka i tehnologija mogu značajno da unaprede naše društvo, naročito u ekonomskom smislu", rekao je predsedmnik Švajcarske. Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Švajcarskoj, gde je danas popodne sa predsednikom Švajcarske Johanom Šnajderom-Amanom otvorio simpozijum "Wolrd minds", zajednicu lidera u nauci, umetnosti i ekonomiji.

Ovogodišnji simpozijum okupio je više od 1. 000 eminentnih stručnjaka, članova zajednice "World minds", koji su na ovom skupu razmenili ideje i mišljenja u oblasti nauke, tehnologije, društva i kulture, kako bi unapredili svoja znanja i primenili novostečena iskustva.

Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter