Izvor: KURIR
19.04.2024 u 14:51
0

ZADOVOLJAN SAM SPREMNOŠĆU NAŠE VOJSKE, ALI MORAMO JOŠ MNOGO DA RADIMO Vučić o vojnoj vežbi na Pešteru: Ulagali smo u svoju vojsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na privremenom poligonu "Pešter" združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Vihor 2024".

Na vežbi su učestvovala kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela

13.33 – Obraćanje Vučića

– Čestitam našoj vojsci, svim pripadnicima naše armije na uspešno izvedenoj vežbi. Moramo da se oslobodimo principa četiri brigade i ovo je način kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti. Ono što smo danas mogli novo da vidimo to je mnogo nove tehnike, čak i tenkovi iz rezerve, tako treba da nam izgledaju tenkovi, modernizovani. Videli ste više tipova dronova, od izviđačkih, dronova kamikaza, komaraca i osica. Sada ulazimo u snažniju proizvodnju tog tipa dronova. Zadovoljan sam što su dronovi iz privatnih kompanija obavili dobar posao. Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova, mogli ste da vidite sve tipove vazduhoplova u naletu i bojevom gađanju. Zadovoljan sam spremnošću naše vojske. Moramo mnogo da radimo, popravljamo, kupujemo, da se oslanjamo dovoljno na našu namensku industriju. Još jednom želim da vam čestitam. Ovo je gotovo sve novo u odnosu na prethodnih 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredovala i koliko je uspešnija, koliko je ulagala u vojsku.

„Hoću da čestitam našoj vojsci na uspešno izvedenoj vežbi. Ovo što smo danas videli je pokazatelj toga koliko je Srbija napredovala u poslednjih deset godina, koliko je uspešna i koliko je ulagala u svoju vojsku. Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše vojske, ali ćemo morati još mnogo da radimo, kupujemo, popravljamo i da se više oslanjamo na našu namensku industriju. Naše je da snažimo, jačamo, ekonomski napredujemo i rastemo, da brinemo o svim infrastrukturnim projektima i snaženju armije, da bismo bili mnogo jaki da zaštitimo Srbiju od svih onih koji bi da je sruše“, napisao je predsednik na zvaničnom Instagram nalogu.

– Danas je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma. 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže od drugih ali i 11 godina neistina i terora koji su na nama sprovodili, 11 godina svakodnevnih besmislica, izmišljanja razloga i traženja krivice, 11 godina neispunjavanja onoga što su potpisali, Brisel, EU. Da kažu 11 meseci, nedelja pa nije malo, 11 godina brutalnih laži. Posle tih 11 godina postavlja se pitanje kakvo to poverenje možemo da imamo i gradimo. Juče, nema ko nije reagovao zbog toga što kažu da su zadržana 4 autobusa, zadržano je dvoje ili troje lica i svi su pušteni. Sram vas bilo sve zajedno, 10 meseci, 300 dana traje blokada svake robe koja iz centralne Srbije treba da dođe na KiM.

– Pretuku Stefanovića u Zubinom Potoku, nijedno saopštenje niste dali, uhapse ranjenog Sofronijevića, Dušana Obrenovića držite u pritvoru, ne smete da ga pustite ranije jer je toliko izubijan i nijedno saopštenje…Onda kažete strašan je problem, jedan je bio pripadnik tzv. vojske Kosova i sumnjalo se da je počinio neki zločin, drugog zadržali 24 sata i to je bio najveći problem na svetu. Sa tim licemerjem, odvratnim pristupom prema jednoj slobodarskoj zemlji kakva je Srbija na to ćemo morati da se naviknemo i to se očigledno neće promeniti. Naše je da mi snažimo, mi da jačamo i da naša zemlja ekonomski napreduje i raste. Da brinemo o EXPO, o svim projektima, i uvek o snaženju naše armije, da bi bili dovoljno jaki da možemo da se zaštitimo.

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS NA VOJNOJ VEŽBI: Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije „Vihor 2024“

 

O Grčkoj

– Pratićemo glasanja i skladu sa tim ćemo se izjašnjavati. Da li sam oduševljen ponašanjem gospođe Bakojani, odavno sam rekao da nisam. Mislim da je sramota to što je uradila. Trebalo je prvo da se vidimo, pa su odustali od toga, pa je trebalo da imamo konferencijsku vezu, video link, pa su rekli da nije moguće zbog njenog zdravstvenog stanja. Čak ni ta osnovna obaveza da se razgovara sa Beogradom, nije bila ispunjena. Zaboravi se preko noći da je osnovni princip bio ZSO, i bezbroj puta tako. Ništa novo.

O navodima prištinskih medija i ministra odbrane tzv. Kosova da će Srbija „komarce“ koristiti na Kosovu, i da je ova vežba samo podizanje tenzija, jer se prikazuje ofanzivno, a ne defanzivno naoružanje, predsednik je rekao:

– Nema taj čovek pojma šta je ofanzivno, šta defanzivno, u savremenim uslovima se sve manje razlikuje ofanzivno od defanzivnog, da sad ne bih ja njemu objašnjavao. Govorim o ovima iz Prištine, koji lupaju gluposti kao i obično.

O prisustvu komandanta Kfora

– Naslušali smo se brojnih laži i mislim da je važno što je bio ovde. Imamo korektnu saradnju. Nastavićemo tu vrstu saradnje, to je u interesu obeju strana i nemam šta tome da dodam. To su vojnici koji svoj posao obavljaju profesionalno.

O dolasku u Novi Pazar

– Za mene je važno da uvek i u svakom trenutku pozovem Bošnjake i Srbe, hvala svim ljudima koji razumeju da moramo da živimo zajedno i svaka moja inicijativa biće usmerena na dalji razvoj Pazara i Tutina. Svi koji misle da mogu da naruše mir i spokoj koji postoji i nadu da možemo da živimo bolje neće imati podršku državnih organa i nadležni će reagovati u skladu sa zakonom. Kada imate skup u Sarajevu svih Bošnjaka da li ste videli da je neko od nas uvredio Zukorlića? Mi reč nismo rekli, a nema koga nisu vređali.

O moralnim pridikama ministra spoljnih poslova BiH na račun Srba i jučerašnjeg skupa

– To je zajednički princip za sve one koji rade protiv Srbije. Kada govore nešto najpokvarenije što sam video, nije ti bilo mnogo ljudi na mitingu, evo bilo je 100 ljudi, to je zato što su im frižideri prazni, a znaju da se na mitingu ne puni frižider. Da podsetim da su u Sarajevu pre 10 godina imali 100 evra veću platu, a sad imaju 150 evra manju nego u Srbiji. Naslušao sam se gluposti svih ovih godina…

13.30 – Obraćanje Milorada Dodika

– Čestitam svima uspešno izvedenu vežbu koja je pokazala sposobnost i visok stepen morala. Važno je da iz RS znamo i posmatramo sposobnosti koju pokazuje Vojska Srbije. Čestitam svim vojnicima i mislim da Srbija pokazuje sposobnost da na svim poljima napreduje. Današnja vežba to najbolje govori i mislim da sveopšti napredak koji Srbija pokazuje može sve da raduje.

13.27 – Dat je signal i vežba je završena

Posle preleta teretnog aviona, dat je signal za završetak združene taktičke vežbe „Vihor 2024“.

Po završetku vežbe usledio je i aplauz. Zbog loših vremenskih uslova nije bio moguć desant padobranaca.

13.20 – Uvođenje drugog ešalona i rezerve

Posle uvođenja u napad snaga drugog borbenog ešalona, koji je prošao kroz raspored prvog, nastupa kolona rezerve.

Podržana je tenkovskim vodom, koji dejstvuje po ciljevima na velikim daljinama.

Angažuje se i pojačani tim specijalnih snaga.

13.10 – Borbena pešadija izašla na položaje

Dva tenkovska voda T-72M izvode vatreno dejstvo na velikim daljinama iz reona dobrog brda. Borbena pešadija izašla na položaje. Modernizovana borbena vozila pešadije ima značajno unapređen nivo balističke zaštite.

Pešadijska četa nastupila sa vozilima „lazar 3“.

13.00 – Helikopter „gama“ neutralisao sva borbena vozila neprijatelja

Laki helikopter „gama“, koji je namenjen za protivoklopnu borbu, neutralisao je sa pet raketa sva borbena vozila neprijatelja.

12.50 – Dejstvuju „nora“, „gvozdika“, „oganj m-17“ i „tamnava“

Artiljerijsku podršku pružaju baterije samohodnih haubica „nora“ i „gvozdika“, i lanseri raketa „oganj m-17“ i „tamnava“.

12.45 – „Migovi“ u akciji

Odobrena je vazduhoplovna vatrena podrška. Lovački mig-29 čiste vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu. Pilot pogođenog aviona je izvršio katapultiranje, potom je pokrenuta akcija traganja i spasavanja.

NE PROPUSTITE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter