Izvor:
13.12.2019 u 14:09
0

ZATVOR…

Izložba "Istorijska uloga Kazneno-popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata – Zapečaćene sudbine" otvorena je u Hotelu Srem u Sremskoj Mitrovici.

Reč je o prvoj izloži u regionu, a ovakve muzejske postavke, koje prikazuju ne samo zatvorske eksponate iz prošlih vremena, već i svedoče o nekim od najtežih istorijskih perioda, retke su i u Evropi, kažu u Muzeju.

Muzejska postavka urađena je na osnovu dokumentacije koju Uprava Zavoda koristi za pisanje monografije o Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, a koja bi trebalo sledeće godine da bude objavljena.

– Ideja je da se prikaže mitrovačka kazniona kao sastavni deo istorijskog vihora, koji je prošao kroz Sremsku Mitrovicu, istorijskog giganta od samog osnivanja kaznione 1895. godine, sa svim svojjim specifičnostima – kaže direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

Izložba ukazuje i na periode u kojima je mitrovačka kazniona korišćena kao neka vrsta logora i stratište srpskog naroda u vreme austrougarske vladavine, kao i u vreme Drugog svetskog rata, kada su Zavodom rukovodili NDH i nemački Gestapo.

U Muzeju naglašavaju da je namera Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici da ova jedinstvena izložbena postavka postane deo turističke ponude grada. Izložbena postavka je urađena na srpskom i engleskom jeziku. Za posetioce je otvorena od danas, a naredna dva meseca uz pratnju kustosa moći će besplatno da je pogledaju svakog dana od 9 do 14 sati. Prvenstveno je, kažu u Muzeju namenjena učenicima, pre svega srednje škole.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter