Izvor: informer
13.09.2021 u 10:44
0

PATRIJARH STIGAO U JASENOVAC!

Liturgiji u Jasenovcu pored velikog broja arhijereja prisustvuje i ministar Vlade Srbije Nenad Popović i veliki broj vernika, a nakon liturgije na humci pokraj spomenika „Kameni cvet“ koji se nalazi u okviru Spomen-područja „Jasenovac“ patrijarh Porfirije  će služiti pomen jasenovačkim stradalnicima.

Proslavu praznika organizuju eparhija pakračko-slavonska SPC i Muzej žrtava genocida.

Sutra će u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu, biti održan Međunarodni naučni simpozijum „Novomučenici : VII“, na kojem će učešće uzeti domaći i inostrani istoričari i stručnjaci u oblasti društveno – humanističkih nauka, a na otvaranju će se obratiti patrijarh Porifirije.

PROČITAJTE JOŠ: U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ MINISTAR DMITROVIĆ: Crnogorski mediji šire neverovatnu mržnju prema Srbima!

Nastradali u logoru Jasenovac   za vreme Drugog svetskog rata u NDH kanonizovani su na Saboru SPC održanom 16. aprila 2010. godine, kada je za datum njihovog proslavljanja određen 31. avgust po julijanskom, odnosno 13. septembar po gregorijanskom kalendaru.

Logor Jasenovac  bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Logor je formirala Nezavisna Država Hrvatska u avgustu 1941. godine, a uništile su ga ustaše u aprilu 1945. godine.

PROČITAJTE JOŠ: CRNA GORA: Protest na gradskom trgu u Podgorici protiv mera za borbu protiv korona virusa!

Manastirska crkva  posvećena rođenju Svetog Jovana Preteče sagrađena je 1775. Godine, a razorena je na početku Drugog svetskog rata 1941. godine rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, dok je tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFRJ 1991. godine crkva ponovo oštećena, a u maju 1995. u operaciji Bljesak je oskrnavljena i opustošena.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter