Izvor: alo
27.05.2024 u 18:10
0

BAKIR BESNI U SARAJEVU „Mene ste našli da saslušavate, šaljete mi poziv na dan usvajanja rezolucije!“

Lider bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uoči današnjeg saslušanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) izjavio da upućivanja poziva njemu, Emiru Suljagiću i Reufu Bajroviću na dan usvajanja rezolucije o Srebrenici u GS UN nije slučajnost i da je to poruka Bošnjacima da ćute i da se ne suprodstavljaju.

„Bosna i Hercegovina je država u kojoj se nekažnjeno negira, pa čak i psuje genocid, neljudski i necivilizovano se u televizijskim emisijama o genocidu pričaju bizarni vicevi, glorifikuju se ratni zločinci, verbalno i fizički napadaju imami i povratnici, vređaju čitavi narodi, naročito Bošnjaci“, naveo je Izetbegović posebno apostrofirajući da u svemu prednjači predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je, kako je naveo, „pre nekoliko dana negirao genocid posebno drsko i provokativno, u samoj Srebrenici“.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, prema njegovim rečima, gluvo, nemo i slepo na izjave kojim se negira genocid, vređaju žrtve i narodi.

„Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsednik Hrvatske republikanske stranke, glorifikovao ratnog zločinca Slobodana Praljka i zagovarao obnavljanje tzv ‘Herceg-Bosne’. Ali, po prijavi istog tog Raguža Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je izdalo naredbu SIPA-i da pozove mene, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića“, rekao je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Širenje mržnje

Izetbegović, Suljagić i Bajrović dobili su poziv za saslušanje u SIPA nakon što je pre više od godinu dana predsednik Hrvatske Republikanske Stranke Slaven Raguž podneo protiv njih krivičnu prijavu zbog, kako kaže, izazivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

„Sećate se ono kad je Bakir prebrojavao lovce, Reuf pretio ‘najbolje naoružanim narodom na svetu’, a Emir govorio o ‘punim grobljima onih koji su pretili Bosni'“,napisao je Raguž pre nego je dao izjavu SIPA-i prošle godine.

Izetbegovićeva izjava o tzv. prebrojavanju je u leto 2022. godine izazvala brojne komentare. U kontekstu izazova u regionu i državi Izetbegović je pre skoro dve godine kazao da u slučaju najgorih scenarija država mora biti spremna.

„Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo i koliko ima mladih ljudi i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Dalje neću, ali evo samo da znate“, kazao je, a zatim nastavio da govori o drugim temama poput snage dijaspore i njihovom potencijalu na izborima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter