Izvor: Tanjug
02.04.2024 u 10:29
0

BIH NEMA NI BORBENI HELIKOPTER, A NJENIM NEBOM IPAK PATROLIRA MOĆNI IGRAČ: Evo ko „štiti“ SUSEDE od izmišljenih neprijatelja

Bosna i Hercegovina nema nijedan borbeni avion niti helikopter, ali to ne znači da je njeno nebo bez nadzora, ističu stručnjaci. Ovo pitanje, pišu banjalučke Nezavisne novine, nametnulo se nakon što je pre nekoliko dana Srbija ekspresno odreagovala pošto je iznad Valjeva otkrivena nepoznata letelica, zbog čega je podignut dežurni par lovačkih aviona MiG-29.

Ðuro Kozar, vojno-politički analitičar, ističe da BiH nema borbenu avijaciju, što, kako kaže, znači da nam je flota bez borbenih aviona i jurišnih helikoptera i u njoj su samo transportni helikopteri. „Nama nebo štiti NATO. Državama koje nemaju svoju borbenu avijaciju druge zemlje štite vazdušni prostor. Najbliže članice NATO-a su nam Hrvatska, koja ima borbenu avijaciju, potom Mađarska, Italija, sve je to blizu BiH. Tu nema nikakvih problema“, rekao je Kozar za Nezavisne. Dodao je da na osnovu Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, nije uopšte ni predviđeno da BiH ima borbenu avijaciju.

„Nema ni Crna Gora borbenu avijaciju. Njima Italija štiti vazdušni prostor. BiH, dakle, nema borbenih aviona niti je predviđeno da ih ima. Mi imamo samo transportne helikoptere, koji naravno mogu biti naoružani u slučaju potrebe. U svakom slučaju, to nisu borbena zračna sredstva. Dok su ovde NATO štab i EUFOR, naše nebo je zaštićeno. Niko se ne bi usudio da ugrozi NATO štab, koji je u Sarajevu. Iz NATO štaba bi odmah javili da se dignu borbeni avioni iz drugih zemalja“, istakao je Kozar. Na pitanje da li BiH ima svoje ispravne avione koje bi podigla u slučajevima kao što je onaj koji je pre nekoliko dana zabeležen u Srbiji, iz Ministarstva odbrane BiH do zaključenja ovog broja banjalučkog dnevnika odgovor nije dobijen. Međutim, pojedinim medijima su ranije potvrdili da BiH nije u stanju da odbrani svoj vazdušni prostor u slučaju napada iz vazduha, te da je razlog taj što ima staru i dotrajalu opremu. Međutim, kako su takođe istakli, ukoliko se napad desi, NATO, odnosno EUFOR, ima mandat da preuzme kontrolu nad vazdušnim prostorom iznad BiH. Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je u subotu da je iznad Valjeva na visini od 5.500 metara otkrivena nepoznata letelica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter