Izvor:
16.02.2024 u 16:17
0

BITNA IM JE PROMOCIJA ALIJANSE: Članstvo CG u NATO 2020. podržavalo pet odsto Srba, danas je to pola-pola

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je u Briselu da je članstvo Crne Gore u NATO 2020. podržavalo pet odsto Srba u Crnoj Gori, a da je danas to „skoro pola – pola“. Razlog za to je smanjenje polarizacije u društvu i fokusiranje na „zajedničke stvari koje nas guraju napred“, kazao je Spajić, koji je govorio juče u Centru za evropsku politiku (EPC) na temu: „

BAR ZAVIJEN U CRNO, STRAŠNA TRAGEDIJA: Tetka dala život u borbi da spase bratance iz požara

 

Nova vlada, novi izgledi? Oživljavanje nastojanja Crne Gore za pristupanje EU”. „Crna Gora je morala da postane veoma inkluzivna i otvorena prema svim identitetskim grupama, načinu na koji se izražavaju… Ali, uz crvenu liniju. Morate poštovati njihove običaje, nasleđe, način na koji gledaju na svet… Morate biti blagi i pokušati da nađete kopromis. Ali, u isto vreme, morate biti grubi, kada govorimo o unutrašnjoj politici, jer je važno da imamo unutrašnju koheziju“, rekao je Spajić.

Ocenio je da je Crna Gora skromna. „Ne možemo promeniti Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, ali možemo se voditi primerom – prvo promeni sebe, uradi domaći i budi uspešan… Onda će to EU, nadamo se, prepoznati i ubrzati naš evropski put. Time bi se poslala snažna poruka i drugima.“ Kazao je da je Crna Gora ima veoma snažne stavove kada su u pitanju NATO, rat u Ukrajini, EU integracije, zajednička politika…

„Ali to ne znači da treba da imamo užasne odnose sa Srbijom. Ne možemo ih osuđivati, deset puta smo manji. Možda to mogu Nemačka, Francuska, ali ne i mi.“ Spajić je, na pitanje o regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“, rekao da je integracija regiona važna i da je Crna Gora želi, ali da ne može biti zamena, ni u kom smislu, za članstvo u EU.

„Štagod da je ‘plan B’, nećemo mu se pridružiti. Ono što je ‘plan A’, sto odsto smo u tome“, poručio je Spajić. Spajić je rekao da su političari u Crnoj Gori „u suštini trgovci.“ „Ako glasam za vrhovnog tužioca, može li moja partija imati člana u odboru direktora… U redu, može… Ne živimo u savršenom svetu, imate to što imate. Ako se žalim sad i plačem, dolazim iz korporativnog sveta i mislim da su političari užasni – da, mogu da plačem i da imam nula rezultata. Moramo isporučiti rezultate. Za to morate biti realistični i naći rešenja, naravno u skladu sa zakonom, sve što se može uraditi malim političkim uslugama, pomenama nihovog imena ponekad, čestitanjem, svim tim masažama ega – sve ćemo to da uradimo, zato što želimo rezultate.“ Spajić je, na pitanje koliko je Crna Gora spremna da se suprotstavi pretnjama koje nose dezinformacije, rekao da je Crna Gora prošla kroz veoma težak period zbog malignog stranog uticaja, posebno ruskog, i da mora postati mnogo otpornija.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da mu je tokom susreta sa brojnim svetskim liderima veoma važno da promoviše kredibilno članstvo Crne Gore u Nato savezu.

„Učešće Crne Gore na jubilarnoj 60. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji je veoma važno. Ovde sam na poziv predsedavajućeg ambasadora Hojzgena. Imaću i danas i sutra brojne susrete, sa predsednicima Češće, Letonije i Estonije, sa generalnim sekretarom Natoa gospodinom Jensom Stoltenbergom, sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske, sa gospodinom Lajčakom, sa gospodinom Fičom – specijalnim izaslanikom Britanije za Zapadni Balkan, sa brojnim američkim senatorima i poslanicima Bundestaga“, naglasio je Milatović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter