Izvor: Tanjug
04.09.2022 u 09:10
0

BRĐANIN U TEŠKOM STANJU: Na aerodromu ga dočekala Hitna pomoć

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin, koga je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora i koji je juče pušten na slobodu iz izdravstvenih razloga, smešten je u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske i nalazi se u teškom zdravstvnom stanju, izjavio je generalni direktor UKC-a Vlado Ðajić.

On je za RTRS rekao da je Brđanin smešten u jedinicu za intenzivno lečenje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-Obavljen je deo dijagnostike i napravljen je i plan za dalje lečenje- naveo je Ðajić.

Brđanina je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, a nakon 23 godine provedene u zatvoru stigao je u Banjaluku zbog teškog zdravstvenog stanja.

Na banjalučkom Aerodromu dočekalo ga je vozilo Hitne pomoći.

Njemu je u nekoliko navrata predsednik suda Karmel Ađijus odbio zahteve za puštanje na prevremenu slobodu, iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru.

Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

Brđanin je u Ševeningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Brđanin je obavljao visoke funkcije u Republici Srpskoj.

Nakon rata, Brđanin je bio predsednik Narodne stranke Republike Srpske sve do hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 7

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter