Izvor: sputnik
22.02.2024 u 09:05
0

DODIK ODLIKOVAN ZA VEKOVNO PRIJATELJSTVO RUSA I SRBA: Najveće RUSKO odličije od strane PUTINA …od brata za brata

Odlikovanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika visokim ruskim ordenom je dvodimenzionalno – odnosi se na vekovne dobre odnose Rusa i Srba i ukazuje na postojanje multipolarnog sveta u kome vlada međusobno poštovanje, uvažavanje i nenametanje rešenja drugim narodima, kaže Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Dodik je odlikovan za, kako je navedeno, veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom. Dr Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsednik Ujedinjene Srpske, kaže za Sputnjik da ovo visoko odlikovanje ima dve dimenzije ali i da je očekivana.

 

LEKARSKI TIM IZ REPUBLIKE SRPSKE PREGLEDA RATKA MLADIĆA: Izvršićemo sve procene i dati preporuke

„Prva dimenzija ovog odlikovanja su tradicionalno dobre veze Srba i Rusa koje su starije od svih događaja za koje se vezuje aktuelna antiruska histerija i ukrajinski sukob, a druga je stabilnost i snaga Milorada Dodika koji je u ovim teškim vremenima uspeo da vodi nezavisnu politiku,“ ističe Stevandić.

Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, da mu drugi ne sastavljaju vlade i ne naturaju mišljenje.
„I da pokaže da multipolarni svet nije samo „priča iz Moskve“ već da je to stvarni život mnogih država kojih će svaki dan biti sve više i više. Zbog ovoga je Dodik i bio na meti i trpeo nameštene sudske procese, sankcije. Multipolarni svet je nešto što nije samo ruski projekat već je budućnost sveta u multipolarizmu i međusobnom poštovanju i uvažavanju i nenametanju rešenja drugim narodima“, napominje naš sagovornik.
To su, kako kaže Stevandić, te dve dimenzije ovog odlikovanja koje je Dodik dobio od ruskog predsednika.
„Jedan je vezan za srpsko –ruski odnos a drugi za budućnost celoga sveta i života u multipolarizmu gde se RS i njeno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Dodikom pod teškim mukama oduprlo pretnjama sankcijama, uvredama i pokušajima hapšenja i nameštanja. Ova druga dimenzija je, po meni, značajnija Dodiku ne samo kao političkom faktoru RS, već kao regionalnom, a bogami i svetskom“, mišljenja je Stevandić.

U ukazu koji je ranije potpisao ruski šef države za ovo odlikovanje Dodika navodi se da se dodeljuje „za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom“.
Orden Svetog Aleksandra Nevskog je bio orden Ruske Imperije kog je prva dodelila Katarina Prva Aleksejevna. Orden se dodeljivao u periodu između 1725. i 1917. godine. U hijerarhiji ordenja u Ruskoj Imperiji, ovaj orden je bio treći po redu, iza Ordena Svetog Andreja Prvozvanog i Ordena Svete Ekatarine. Dodeljivan je u čast Aleksandra Nevskog, koji je bio ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter