Izvor: vijesti.me
08.12.2023 u 22:08
0

HAOS NA CG PRIMORJU: Piton i boa držani bez dozvole u Baru, vlasnica preti onom ko je prijavio

Zmije, loptasti piton i boa konstriktor, koje je policija pronašla prilikom pretresa u Baru i koje su premeštene u Prirodnjački muzej u Podgorici, držane su bez dobijene dozvole, a vlasnica Slavica Milošević nikad se za dozvolu nije zvanično obratila nadležnima.

To su Vijestima kazali iz Agencije za zaštitu životne sredine (Environment Protection Agency of Montenegro, EPA). Redakcija je upit Agenciji dostavila nakon obraćanja vlasnice zmija, kojoj su lotpasti piton i boa konstriktor oduzete po anonimnoj prijavi.

Milošević je redakciji dostavila kopiju izjave koju je 24. novembra dala policiji i, uz to, navela da će “anonimnog počinioca zbog lažnih kleveta pronaći”. U izjavi, pored ostalog, ona je navela da su se prilikom pretresa u jednoj od prostorija porodične kuće, u dva odvojena terarijuma, nalazile dve zmije.

“I to jedna boa konstriktor i druga loptasti piton. Predmetne životinje su moji kućni ljubimci”, navodi ona. Milošević je u izjavi za policiju rekla da je zmije dobila od prijatelja za rođendan.

NOVI DETALJI IZ SKOPLJA LEDE KRV: Evo zašto niko nije video otmicu male Vanje

“Ja sam od prijatelja iz Podgorice, koji ima crnogorsko leglo za zmije, dobila za rođendan tek rođeno mladunče loptastog pitona i boe pre godinu dana i iste sam uzgajala kod mene u stanu, u adekvatnim uslovima, tj. terarijumima, prema svim standardima za uzgoj zmija.

Iz Agencije su redakciji rekli da nisu u saznanju da neko fizičko ili pravno lice u zemlji uzgaja te zmije.

“A ukoliko ih uzgaja, onda su to nelegalne aktivnosti”, rekli su iz EPA.

Pojasnili su i u kojim uslovima bi uopšte bilo dozvoljeno razmnožavanje tih vrsta.

“Farmerski uzgoj CITES vrsta mora biti strogo kontrolisan, u smislu izdavanja dozvole za farmerski uzgoj, porekla primeraka, kontrole kapaciteta i uslova za farmerski uzgoj, kao i registracije farmerskog uzgoja jedinki, isključivo poreklom iz farmerskog uzgoja u Upravnom organu za CITES u Crnoj Gori, Agenciji za zaštitu životne sredine i CITES sekretarijatu”, rekli su Vijestima.

Upitana o poreklu životinja, da li ima dokaz o poreklu, vlasništvu, Milošević je policiji rekla da nema dokaze.

“Za te zmije ja nemam nikakav dokaz o poreklu, u smislu dokumentacije, niti te životinje mogu da se registruju prema našem pozitivnom zakonodavstvu. Ja sam se više puta interesovala, zvala institucije, od Agencije za zaštitu životne sredine, ekološke inspekcije, kako da registrujem terarijume za zmije, kako njih iste da registrujem, čipujem, ali apsolutno nisam dobila pozitivan odgovor”, piše u izjavi koju je dala inspektorima, a čiju kopiju je dostavila i redakciji.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine Vijestima su rekli da im se Milošević zvanično nikad nije obratila.

“Agenciji do današnjeg dana zvaničan zahtev za držanje zmija i vođenje upravnog postupka od gospođe Milošević nije pristizao. Isto tako, ni dopis/mejl delegiran/upućen kako Agenciji, tako ni službeniku zaduženom za praćenje ove oblasti, kako bi se stranka eventualno upoznala sa procedurom dobijanja dozvole i/ili uslovima za držanje predmetnih zmija”, rekli su Vijestima.

Pojasnili su i da su loptasti piton i boa konstruktor alohtone vrste zmija, zaštićene Konvencijom o prometu zaštićenih vrsta flore i faune i njihovih delova i derivata (CItes), i da se nalaze na Dodatku II te Konvencije.

“S obzirom na to da su predmetne vrste zaštićene, svako ko ima nameru da ih drži, mora prethodno da od Agencije za zaštitu životne sredine dobije dozvolu za držanje, uz uslov da imalac zmija poseduje dokument koji dokazuje njihovo poreklo”, rekli su

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter