Izvor: NOVOSTI
24.05.2024 u 17:53
0

HELEZ PLAŠI BRISEL: Uspostavite NATO bazu u BiH, Rusiji se ne sme se dozvoliti prodor u srce Evrope

Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji "ne sme dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope".

Helez je predložio „unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa“, a kako bi se „sprečio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Helez tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH „zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje

Navodi se da je on preneo vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zameniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH „pogoršana politička i bezbednosna situacija“, da „takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona“ i da NATO „ne sme ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije“.

Kavoliju je, dodaje se, predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u, te da bi kao članica NATO-a taj savez učinila snažnijim.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter