Izvor: KURIR
20.04.2024 u 09:33
0

HRVATSKA NEĆE MILANOVIĆA: Ustavni sud odlučio – ZABRANJENO MU JE DA BUDE MANDATAR I PREMIJER

Ustavni sud danas je odlučio da se predsednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učestvovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsedničku dužnost doveo u poziciju da ne može da bude mandatar za sastav buduće vlade ni kao premijer.

 

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i izrekom ponavljao da je u kampanji kao budući predsednik vlade.

Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj učesnika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsednik Republike ne može biti, zaključio je Ustavni sud.

 

POZNAT KAO VLADAR CRNE GORE IZ SENKE: Brano Mićunović važio za nedodirljivog – imao svoju vojsku!

 

Dodaju da je ustavni položaj predsednika Republike nespojiv s položajem učesnika u izborima za Hrvatski sabor.

Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokratiji koja je utelotvorena u Ustavu. Tokom celokupne izborne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sistem kao najviše tačke Ustava, zaključio je Ustavni sud.

„Stoga, polazeći od svojih ustavnih oblasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih opštih nadzornih oblasti kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. marta 2024., nije podneo ostavku na dužnost predsednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsednik vlade“, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Za ovu odluku glasalo je devet sudija, troje je bilo protiv, a jedna od sudija je bila odsutna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter