Izvor: klix.ba
05.04.2022 u 22:08
0

MAĐARSKA JE PRED SANKCIJAMA EU? Zbog Orbana se uvode nova pravila, Fon der Lajen najavila: Prelazimo na sledeći korak!

Evropska komisija će uskoro pokrenuti novi mehanizam za smanjenje finansiranja Mađarske zbog narušavanja standarda vladavine prava u Evropskoj uniji, rekla je u utorak predsednica Komisije Ursula fon der Lejen.

Ovo saopštenje dolazi dva dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban osvojio četvrti uzastopni mandat na izborima za koje su međunarodni posmatrači rekli da su bili kompromitovani neravnopravnim pravilima u korist vladajuće stranke Fides. Organizacije za ljudska prava tvrde da je mađarski lider postepeno preuzeo kontrolu nad demokratskim institucijama i novac poreskih obveznika usmerio prijateljima i porodici.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Fon der Lejen je rekla da je njen tim obavestio Mađarsku o svojoj odluci u utorak nakon što je pregledao odgovore Budimpešte na neformalno pismo koje je Komisija poslala prošlog novembra tražeći informacije o problemima u vezi s vladavinom prava.

„Pažljivo smo procenili rezultat ovih pitanja“, rekla je Fon der Lejen u obraćanju Evropskom parlamentu.

„Naš zaključak je da moramo prijeći na sledeći korak“, dodala je.

Mađarska je prva zemlja koja se suočila sa merama prema novim pravilima, što EU daje ovlašćenje da smanji milionske isplate EU zemljama za koje utvrdi da kršenjem zakona dovodi u opasnost budžet EU. Odluka Komisije da krene napred mogla bi signalizirati prekretnicu u spremnosti Brisela da krene na članove optužene za korupciju i demokratsko nazadovanje.

Nakon što Komisija formalno započne proces, očekuje se dugotrajan razgovor s Budimpeštom. Tada će na Veću EU, sastavljenom od predstavnika svake zemlje, biti da konačno odluči da li će smanjiti novac. Za svako smanjenje finansiranja potrebna je „kvalifikovana većina“ što znači da najmanje 55 odsto zemalja EU predstavlja najmanje 65 posto stanovništva bloka.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter