Izvor: TANJUG
12.08.2023 u 16:29
0

MARFI ŠIRI SRBOFOBIJU: Pravni apsurd i prvano nasilje, jednoglasno iznesene reakcije na tužbu protiv Milorada Dodika

Podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika naišlo je kritike u Banjaluci.
DODIK TUŽI TUŽIOCA: Iza svega stoji američki ambasador koji pokazuje svoju srbofobiju!

Dodik rekao je na pres konferenciji da ta optužnica nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje iza kog stoji američki ambasador u BiH Majkl Marfi koji, kako je rekao, širi srbofobiju. -Optužnica je pisana danima uz asistenciju američkog ambasadora Majkla Marfija“, rekao je Dodik i istakao da optužnica nema pravnog osnova i da zakon zbog kojeg ga optužuju ne postoji. Ponovio je tvrdnju da i da visoki predstavnik u BiH ne postoji.

-Ova optužnica ne postoji na pravnim osnovama, ovo je politički progon-, rekao je Dodik. Naglasio je da, kao predsednik Srpske, nije imao dileme o tome šta treba da uradi, navodeći da je potpisom ukaza na zakone koje je usvojila Narodna skupština Srpske radio svoj posao i da će to raditi i u narednom periodu. Ponovio je da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavni i naveo da će se, i pored toga, odazvati svakom pozivu koji dobije i da neće tražiti nikakve benefite.

FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ DARKO ŠAVIJA/ bg

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je optužnice protiv predsednika Republike Srpske (RS) i direktora Službenog glasnika RS predstavljaju čisti politički progon. Cvijanovićeva je za Srnu rekla da je BiH dovedena na ivicu propasti raznim, kako je navela, mešetarenjima međunarodnog faktora. Podsetila je da su, prema odluci Ustavnog suda BiH iz 2006. godine i datom obrazloženju, visoki predstavnici oni koje verifikuje Savet bezbednosti UN.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika RS Milorada Dodika još jedna politička diverzija i sumrak prava i pravde. On je napomenuo da ne postoji zakon prema kojem Tužilaštvo BiH optužuje njega i Lukića za neprovođenje odluka Kristijana Šmita.

Reditelj Emir Kusturica istakao je danas povodom optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je ponovo u BiH neko poremetio najvažnije političko pravilo – „veži konja gde ti aga kaže“, dodavši da Dodik neće da sluša strance ni po koju cenu. „Zna on čija čizma je vekovima gazila srpski narod, i kao da je onaj lanac iz poslovice, prekinuo upravo Milorad pa mu milo što vranac uživa slobodu“, istakao je Kusturica  komentarišući optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Dodika zbog nesprovođenja odluka Kristijana Šmita.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović istakao je da podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Dodika prestavlјa pravni apsurd i pravno nasilјe. Savetnik predsednika RS za pravna pitanja Milan Tegeltija rekao je  da se ne može izvršiti krivično delo tako što neko izvršava svoju eksplicitnu ustavnu obavezu. Komentarišući optužnicu Tužilaštva BiH protiv Dodika zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, Tegeltija je rekao da nijedan zakon u BiH, taman da ga je doneo parlament, a ne strani državlјanin, ne može poništiti Ustav niti može poništiti ustavnu obavezu, jer je Ustav stariji od zakona na bilo kojem nivou.

Bivši predsednik RS Nikola Poplašen ocenio jekarikaturom podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter