Izvor: BSC HAPPY/RTRS
12.08.2023 u 14:27
1

DODIK TUŽI TUŽIOCA: Iza svega stoji američki ambasador koji pokazuje svoju srbofobiju!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je optužnica, koju je Tužilaštvo BiH pokrenulo protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, sramna i da predstavlja političko nasilje.

„Iza svega zapravo stoji sila iza koje stoji američki ambasador u BiH koji pokazuje svoju srbofobiju“, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Istakao je da ne postoji zakon prema kojem mogu da podignu optužnicu.

„Mogli ste videti da su se samo američka Ambasada i nepostojeća kancelarija OHR-a oglasili. Nisam imao dileme između toga šta da uradim, radio sam svoj posao predsednika, potpisao sam ukaz i to ću nastaviti činiti. Uvereniji sam u sve ovo što radim sada“, poručio Dodik.

Dodik je najavio da će pokrenuti tužbu protiv tužioca zbog zloupotrebe službenog položaja.

„Tužilaštvo BiH nema ustavni osnov i Ustav nije dao ovlašćenje BiH da se bavi ovim pitanjima. Očekujem da Sud ima više sluha nego Tužilaštvo, koje je bilo primorano da ovo učini. Sramno je da imamo ovakve tužioce, zapravo niske poltrone. Određeno je troje tužioca da rade na ovom predmetu, od čega su dvoje otkazali. Taj zakon ne postoji, Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a samim tim i njegova kancelarija ne postoji“, izričit je Dodik.

Istakao je da je spreman na svaku vrstu legitimne borbe. „Ja nisam ovde bio biran da bih lagodno prošao ovaj politički mandat. Ja nikada nisam optužen, ni osuđen za bilo šta. Nepoštovanje odluka Šmita – to je razlog? I da je legalan visoki predstavnik, on ne može ovako da radi. Mi pokazujemo da želimo da razgovaramo sa partnerima u BiH, već deset godina, ali ne uspevamo“, naveo je Dodik.

SUMRAK VLADAVINE PRAVA: Tužilaštvo BIH podiglo optužnicu protiv Dodika i Službenog glasnika

Republika Srpska nastavlja sa svojom političkom i pravnom borbom, istakao je Dodik i pozvao građane da se okupe oko institucija. „Da se okupimo predsednika Srpske, ne oko Milorada Dodika. Doneli smo zakon, da zaštitimo imovinu, a to njih boli. To je jedna srbomrzačka politika iz Sarajeva, na čelu sa Šmitom“, kazao je Dodik.

Željka Cvijanović: BiH na ivici propasti, OHR instrument za generisanje kriza

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je BiH dovedena na ivicu propasti raznim mešetarenjima međunarodnog faktora.

Cvijanovićeva je istakla da građani Republike Srpske odlično znaju da je Republika Srpska od postanka pod stalnim pritiskom onih unutar i izvan BiH koji nastoje da centralizuju zemlju mimo Ustavom predviđenih procedura.

„I sadašnji najavljeni pravosudni progon predsednika Republike Srpske i direktora Službenog glasnika je u stvari čisti politički progon“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsetila da su, prema odluci Ustavnog suda BiH iz 2006. godine i datom obrazloženju, visoki predstavnici oni koje verifikuje Savet bezbednosti UN.

„Kako pravosuđe BiH, može procesuirati nekoga izabranog u skladu sa Ustavom i zakonom zato što se nije povinovao nametnutim odlukama onih koji nisu imenovani u skladu sa predviđenim procedurama međunarodnog prava, i koji čak i da jesu tako imenovani, opet nemaju mandat da nameću bilo kakve zakone? Znači, ovo pravosuđe deluje protivno odlukama Ustavnog suda sopstvene zemlje“, konstatovala je Cvijanovićeva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “DODIK TUŽI TUŽIOCA: Iza svega stoji američki ambasador koji pokazuje svoju srbofobiju!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter